Игор Радојичић, кандидат СНСД-а, ДНС-а, СП-а и Уједињене Српске за градоначелника Бањалуке: Моји адути су рад и развој, а не увреде

Ведрана Кулага
Игор Радојичић, кандидат СНСД-а, ДНС-а, СП-а и Уједињене Српске за градоначелника Бањалуке: Моји адути су рад и развој, а не увреде

Кампања коју смо водили била је усмјерена искључиво на наше суграђане, њихове потребе и проблеме и изналажење рјешења, док је супротни табор све вријеме ширио негативну енергију и покушао да на личној основи, од бабе па преко националности, дисквалификују моју кандидатуру, рекао је заједнички кандидат СНСД-а, ДНС-а, СП-а и Уједињене Српске за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић.

* ГЛАС: Како оцјењујете изборну кампању?

РАДОЈИЧИЋ: Кампања је била интензивна. Обишли смо цијели град, нека мјеста и по два пута и разговарали са грађанима о проблемима и допуњавали наш програм. Настојали смо да приступимо рационално и домаћински, нисмо правили демагошки или популистички програм само да би се допао грађанима, већ смо са њима причали шта су приоритети у насељима и како их ријешити. Кампања је била програмска и искључиво оријентисана на то шта да се ради у идућим мандатима. Наш став је да градски буџет треба посматрати као кућни буџет и направити план и програм којим редом све треба рјешавати. Опозиција је, као и раније, заузела контраправац, који је потпуно негативан. Њихова кампања се базирала на критици свега постојећег, негирањем урађеног, паушалним обећањима и личном дисквалификацијом.

* ГЛАС: Током кампање Вашу кандидатуру подржало је још неколико странака и удружења. Колико Вам то значи?

РАДОЈИЧИЋ: Добио сам подршку од много субјеката међу којима су Уједињена Српска и Савез националних мањина, а подршка грађана се осјетила на свим странама и очекујем да ће је изразити и 2. октобра. Значи ми и разумијевање грађана да у Бањалуци треба да започне нова фаза развоја, јер овај град има перспективу.

* ГЛАС: Вјерујете ли да су грађани препознали Ваш концепт модерног града отвореног за све?

РАДОЈИЧИЋ: Надам се да јесу, јер је кампања двије стране била потпуно различита. Ми смо причали о модерном, отвореном и пријатељском граду, а друга страна је давала празна обећања и само се окренула негацији. Разлика је очигледна - да ли желимо да имамо власт која ће градити или власт која ће се бавити сукобима и свађама. Овај град се за 15 година много промијенио, али има још доста тога што људи хоће да буде промијењено. Тим који ћу предводити то може урадити, док друга страна није показала кредибилитет и снагу. Има капацитет да критикује и вријеђа, али нису показали капацитет за озбиљну акцију за развој града.

* ГЛАС: Најавили сте да ће Ваши први потези бити усвајање буџета за 2017. и реорганизација Градске управе. Шта је у наставку листе приоритета?

РАДОЈИЧИЋ: Градоначелник треба да преузме дужност у новембру, а прво нас чекају гријна сезона и буџет са којим ступа на сцену реорганизована Градска управа. Сљедећи пакет морају бити процедуре, односно организација рада управе како би биле поједностављене услуге грађанима. Након тога слиједе реализација пројекта, туристичка понуда Бањалуке, а ту је и прича о "Топлани" и санацији дуга.

* ГЛАС: Како ћете гарантовати грађанима да ћете испунити све што сте зацртали ако побиједите?

РАДОЈИЧИЋ: Грађани ће пратити наш рад. На свим скуповима сам рекао да могу очекивати динамичног градоначелника, који ће бити на терену и који ће исти круг, који је направио протеклих мјесеци, наставити и након избора, јер свако од појединачних рјешења на терену мора да се испрати. Треба појачати надзор квалитета изведених радова и инсистираћу да цијели мој тим буде на терену.

* ГЛАС: Како оцјењујете противкандидате?

РАДОЈИЧИЋ: Поштујем их све, али главна борба је између мене и Драгана Чавића. Очекивао сам од Чавића више креативног и позитивног приступа и стварне јавне расправе о градским проблемима, али умјесто тога он по митинзима говори о мојој супрузи, мојој баби, мојим пријатељима и мојој националности. Градоначелник 1. новембра не треба да ради породично стабло, већ план за чишћење снијега, прати рад "Топлане", гдје ће бити нови вртић... На мржњи и сијању лоше енергије се не може ништа урадити. Жао ми је што је кампања протекла у потпуно различитом тону. Ми смо причали о "Топлани", они о бабама, ми причамо о вртићима, они о националности, ми о градском архитекти, они о хапшењу криминалаца.

* ГЛАС: Како коментаришете Чавићева стална настојања да Вас представи као човјека који ни о чему не може и неће одлучивати, односно војника странке и Милорада Додика, како је он то дефинисао?

РАДОЈИЧИЋ: Двије године су хвалили Игора Радојичића када су очекивали да ће доћи до раскола у СНСД-у. Када сам се појавио као кандидат СНСД-а, онда су промијенили плочу. Опозиција је покушала да иде на личну дисквалификацију и то је био основ њихове кампање, а не да грађане привуку концептом и алтернативом, већ да од човјека кога су сами хвалили направе потпуног негативца. Игор Радојичић има став, програм и јак тим. Та кампања није уродила плодом, а само ми још дјецу нису оспорили. Оспорили су ми супругу, родитеље, бабе, пријатеље, професију, националност... То је била црна, негативна и жалосна кампања, а са друге стране не знам ни како се зове супруга господина Чавића, нити ме то интересује. Два лица опозиције су стално видљива. Чавић се сликао и подржао Здравка Крсмановића и није се јавно оградио од његове изјаве у којој је позвао међународну заједницу да реагује због референдума у РС. Не можете у Бањалуци на митинзима говорити о патриотизму и позивати на референдум, а ићи у Сарајево и извињавати се. Чавић је требало да се огради од Крсмановића, а овако могу само да закључим да је то и његов став.

* ГЛАС: Која је Ваша порука гласачима у Бањалуци?

РАДОЈИЧИЋ: Да изаберу развој, а не свађе и подјеле.

Скупштинска већина

* ГЛАС: Какве резултате очекујете када је ријеч о одборницима у градској Скупштини?

РАДОЈИЧИЋ: Стабилна већина је претпоставка за било какав рад. Подијељен парламент, парламент у коме бисмо имали опозициону или нестабилну већину зауставио би развој. Зато ми је као сутрашњем градоначелнику важно који људи су одборници. Градска скупштина не смије бити фронт подјела, иначе ћемо зауставити град на четири године. Очекујем да блок који ме подржава може имати већину од најмање 16 одборника, али нам треба до 20 одборника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана