Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, za Glas Srpske: Samit u Beču prilika za napredak regiona

Željka Domazet
Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH, za Glas Srpske: Samit u Beču prilika za napredak regiona

Samit o zapadnom Balkanu, koji će biti održan u Beču, imaće veoma važnu ulogu i u daljoj stabilizaciji političkih prilika u cijelom regionu, a očekujem da jedan broj projekata dobije definitivnu potvrdu, rokove i izvore finansiranja.

Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

* GLAS: Kakva su očekivanja od Samita o zapadnom Balkanu, koji će biti održan 27. avgusta u Beču?

CRNADAK: Očekivanja su velika i to s potpunim pravom, jer se radi o jednom od najvažnijih međunarodnih događaja za BiH i region u 2015. godini. Osim zbog konkretnih stvari, koje se tiču jednog broja projekata, koji će biti prezentovani i za koje u Beču treba da dobijemo definitivnu verifikaciju, ovaj događaj će imati veoma važnu ulogu i u daljoj stabilizaciji političkih prilika u cijelom regionu i davanju dodatnog podsticaja zemljama regiona i BiH za njen evropski put. Nadam se da će samit biti veoma uspješan.

* GLAS: Koji će sve infrastrukturni projekti, pored pruge Sarajevo - Beograd, biti predstavljeni?

CRNADAK: Vidjećemo. Postoji cijela grupa projekata koja je u okviru tog takozvanog "Berlinskog procesa" bila na stolu, poput autoputa Banjaluka - Travnik, pruge koju ste pomenuli, rekonstrukcije aerodroma u Sarajevu, luke Brčko... Veoma važni su most u Gradišci i most u Svilaju. Sve su to projekti koji su od velikog značaja i za Republiku Srpsku i za BiH. Očekujem da jedan broj ovih projekata dobije definitivnu potvrdu, definitivne rokove i definitivne izvore finansiranja na ovoj konferenciji.

* GLAS: Na koja sredstva BiH može računati?

CRNADAK: U razgovorima sa Evropskom komisijom i predstavnicima Evropske unije dobili smo jasno obećanje da u naredne tri godine BiH može računati na oko milijardu evra podrške za budžete i oko 500 miliona za razne investicione projekte i to prvenstveno iz oblasti infrastrukture i energetike. Dio tih sredstava biće nepovratna sredstva u formi grantova, a dio će biti povoljni krediti. Sve će zavisiti, naravno, od kvaliteta projekata koje treba u narednom periodu da spremimo i od ispunjavanja naših obaveza koje smo preuzeli iz ove famozne agende i neće svih milijardu i po biti podijeljeno u Beču.

* GLAS: Biće potpisan i sporazum o granici sa Crnom Gorom. Šta će to značiti za BiH?

CRNADAK: Taj je sporazum veoma značajan. Kolega ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević i ja bićemo potpisnici u prisustvu predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i austrijskog predsjednika Hajnca Fišera. To je veoma važno, jer je riječ o prvom sporazumu kojim se uređuje granica između dvije zemlje bivše Jugoslavije. Važno je da smo uspjeli da dođemo do tog sporazuma i nadam se da će i sa ostalim zemljama u dogledno vrijeme takođe doći do dogovora i potpisivanja sporazuma. Samo mjesto potpisivanja rezultat je inicijative koju je dao austrijski predsjednik na jednom od predsjedničkih samita u prethodnom periodu, što je prihvaćeno sa obje strane.

* GLAS: Šta je sa granicom BiH sa drugim zemljama, šta radi i da li radi Komisija za međudržavnu granicu?

CRNADAK: Ta komisija, naravno, radi svoj posao, ali ja zaista ne mogu davati procjene kada bi se to moglo završiti. Mogu samo reći da je opredjeljenje BiH da uredi svoje granice i sa Hrvatskom i sa Srbijom na isti način kako smo to završili sa Crnom Gorom. Tu ima još stvari koje treba da budu dogovorene i regulisane, ali naše opredjeljenje je da se i tu dođe do sporazuma i da i te stvari budu završene. Postizanjem sporazuma između zemalja bivše Jugoslavije stavlja se tačka na težak i opterećujući dio naše istorije u cijelom regionu. Zato bi bilo zaista veoma dobro da i ostali sporazumi budu potpisani što prije.

* GLAS: Da li je BiH ključ odnosa u regionu?

CRNADAK: Za mene je ključ stabilnosti i ključ prosperiteta, ekonomskog razvoja regiona u trouglu između Srbije, Hrvatske i BiH. Smatram da je vrlo važno da se naši dobrosusjedski odnosi stalno podižu. Otkako sam na ovoj funkciji, radio sam na tome i nastaviću da radim. Veoma važno je da BiH ima i unutrašnju stabilnost i da ima stabilne odnose u pozitivnom napredovanju sa Srbijom i sa Hrvatskom.

Delegacija

* GLAS: Ko će sve biti u delegaciji BiH u Beču?

CRNADAK: Događaj u Beču ima dosta raznih elemenata. Ono što sada znamo jeste da će Dragan Čović kao predsjedavajući Predsjedništva učestvovati na samitu u Beču i biti prisutan na potpisivanju sporazuma sa Crnog Gorom, a predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić biće prisutan u dijelu u kome će u radu učestvovati premijeri.

Ja ću biti na sastanku ministara inostranih poslova regiona i učestvovaću u panelu koji će imati civilni sektor, u kome će učestvovati i premijeri Aleksandar Vučić i Edi Rama, austrijski kolega Sebastijan Kurc i komesar Johanes Han. To će biti novi detalj u "Berlinskom procesu", jer ćemo pokušati u cijeli proces da uvedemo i nevladin sektor.

Sastanke će imati i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović i ministar komunikacija i transporta Slavko Matanović. U Beču će biti snažno prisustvo BiH i očekujem da će na svakom od ovih dijelova konferencije imati pozitivne rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana