Идуће седмице нова рунда преговора о Савјету министара

N1
Идуће седмице нова рунда преговора о Савјету министара

Нови преговори у вези с формирањем власти на нивоу Босне и Херцеговине очекују се сљедеће седмице. СНСД ће на састанку поновно поручити да нема ништа против сарадње БиХ са НАТО-ом, али на нивоу на којем са Сјеверноатлантским савезом сарађује Србија.

Очекује се да ће ово бити најважнија тема разговора Милорада Додика, Драгана Човића и Бакира Изетбеговића. ИПАП или МАП – јесу ли на помолу нови компромиси и какви ће бити, те хоће ли доћи до договора о формирању власти?

СНСД има приједлог. ИПАП - да, МАП - не. Овај, већ изнесени став у јавности, биће оквир са којим ће Милорад Додик наступити на састанку лидера, очекује се - идуће седмице. Индивидуални партнерски акциони план механизам је сарадње НАТО Савеза и партнерске земље. Босна и Херцеговина приступила је ИПАП-у 2007., а у септембру 2008. године формално је почела имплементација тада првог циклуса сарадње БиХ и НАТО-а у оквиру овог механизма. Циклуси ИПАП-а су двогодишњи. Постојећа сарадња истиче у децембру.

“Постојећа сарадња са НАТО-ом може да буде продужена, може да буде договарана на годишњем нивоу, али то не може да буде МАП и то не може да буде чланство у НАТО-у. То мора бити јасно назначено и јасно прецизирано”, тврди Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Из Демократске фронте иста 'стара' порука - формирања Савјета министара БиХ нема све док се не поступи у складу са Уставом, ранијим стратегијама Предсједиштва БиХ и Законом о одбрани.

“Ми од активације МАП-а нећемо одустати. Звали га они овако или онако, нама је сасвим свједно, битно је да крене тај процес и да се откочи успостава Вијећа министара. Ако им се Закон не свиђа имају Парламент БиХ и нека промијене тај члан или пониште те одлуке које су раније доносили и није никакав проблем”, поручује Златко Милетић, генерални секретар Демократске фронте.

Из СДП-а БиХ – странке која не учествује у формирању власти на државном нивоу поручују да су на сцени покушаји обмане да је МАП исто што и ИПАП.

“Хвала Богу да нисмо дио те већине и да имамо слободу и могућност да указујемо да је то за нас неприхватљиво”, истиче Нермин Никшић, предсједник СДП-а БиХ.

Из ПДП-а позив странкама да заврше започето и коначно нађу рјешење.

“Што се тиче могућности да БиХ настави да ради у оквиру ИПАП-а, Индивидуалног партнерског акционог плана који би био додатно дорађен, то је сасвим у реду. Ако би то био договор, мислим да то не би стварало било какве проблеме било коме, али потребно је око тога добити консензус међу члановима Предсједништва. Колико чујем у овом тренутку га нема”, каже Игор Црнадак, министар спољних послова БиХ, ПДП.

Став СНСД-а и изјава портпарола Ковачевића о начину сарадње са НАТО-ом на годишњем нивоу - били су данас и у фокусу саопштења СДС-а. Навели су да је то “јасан показатељ да ће СНСД зарад што бржег формирања Савјета министара БиХ починити нову издају Републике Српске и преварити грађане”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана