Ibračeviću tri godine zatvora za zločine protiv Srba, Smajlović i Ćović oslobođeni

Srna
Ibračeviću tri godine zatvora za zločine protiv Srba, Smajlović i Ćović oslobođeni

Sarajevo - Sud BiH izrekao je danas prvostepenu presudu kojom je Ekrem Ibračević osuđen na tri godine zatvora za ratni zločin protiv civilnog sprskog stanovništva na području Srebrenika i Lopara 1992. godine, dok su Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović oslobođeni optužbi.

Sudsko vijeće je na osnovu dokaza utvrdilo da je Ibračević van sumnje počinio krivično djelo za koje se tereti na osnovu iskaza svjedoka.


Sud je utvrdio da su zatvarana lica imala status civila i da nisu bila naoružana.

Sudsko vijeće nije imalo dileme da je Ibračević počinio radnje nečovječnog postupanja prema civilima koji su bili zatvoreni u objektu Rapatnica u Srebreniku.

U obrazloženju presude predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić je rekao da su svi svjedoci koji su bili zatvoreni u Rapatnici opisali uslove zatočenja u podrumu, odnosno ćumurani u Rapatnici i Lukama koji su bili ispod granice humanog postupanja.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Ibračević mogao uticati na uslove zatočenja u Rapatnici u kojima je bio upravnik zatvora.

"Ibračević je znao kakve povrede su zatvoreni zadobili, znao kako je trebalo postupiti da to spriječi, a propustio je da to učini", rekao je Maksumić.

Vijeće je zaključilo da je Ibračević bio svjestan svojih radnji i da je postupao sa umišljajem.

Sudsko vijeće smatra da je kazna od tri godine adekvatna i da će ostvariti svrhu kažnjavanja.

On je, kao i Smajlović i Ćović, oslobođen dijela presude da je učestvovao i naređivao protivzakonito zatvaranje.

Sudsko vijeće nije moglo zaključiti da su Smajlović i Ćović počinili radnje koje su im stavljene na teret.

Na ovu presudu moguće je podnošenje žalbe u roku od 15 dana.

Prema optužnici, Ibračević je bio načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane /TO/ Srebrenik, Smajlović komandir voda Vojne policije Opštinskog štaba TO-a Srebrenik, a Ćović pripadnik Vojne policije.

Prema optužnici, u zatvoreničkom objektu Rapatnica i Luka u Srebreniku bilo je zatvoreno 40 civila srpske nacionalnosti, gdje su na najsurovije načine mučeni, prebijani i ponižavani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana