IPSOS: Objavljeni podaci nisu naši

Srna
IPSOS: Objavljeni podaci nisu naši

Banjaluka - Agencija IPSOS saopštila je danas da nisu njeni podaci koji su objavljeni u nekim medijima u BiH da kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić ima podršku 46,8 odsto građana, dok aktuelnog predsjednika Srpske i kandidata vladajuće koalicije Milorada Dodika podržava 39 odsto ispitanika.

U saopštenju ove agencije se napominje da se na nekoliko portala u BiH pojavila vijest o rezultatima istraživanja IPSOS-a, koji ne odgovaraju podacima koji postoje u istraživanjima niti jedne od lokalnih kancelarija IPSOS-a /IPSOS Sarajevo, IPSOS Beograd/.

"Objavljeni podaci se ne mogu naći ni u analizama koje je IPSOS pravio za svoje klijente. Na ovaj način demantujemo vest koja se prvo javno pojavila na portalu BN-a, a potom je prenesena na još nekoliko mesta", ističu u IPSOS-u.

U saopštenju, koje potpisuju direktor IPSOS-a Beograd Srđan Bogosavljević i direktor IPSOS-a Sarajevo Julijan Komšić, podsjeća se i na uobičajena pravila kod javnog prenošenja rezultata istraživanja - da se navede ko je naručilac, ko izvršilac, veličina uzorka, vrijeme kada je istraživanje provedeno i formulacija pitanja koje se koristi.

Na portalu BN televizije objavljeno je da kandidat Saveza za promjene za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić ima podršku 46,8 odsto građana, dok aktuelnog predsjednika Srpske i kandidata vladajuće koalicije Milorada Dodika podržava 39 odsto ispitanika, i da su sve to rezultati "posljednjeg istraživanja agencije IPSOS".

Portal BN televizije, ali i neki drugi mediji nakon toga, prenijeli su da su se anketirani izjašnjavali da li u vezi s određenim pitanjima više vjeruju Tadiću ili Dodiku.

Između ostalog, piše i da je, kada je riječ o ekonomiji, nepotizmu, borbi protiv kriminala i korupcije, te u vezi sa još osam oblasti, "Tadić bio jači i povjerenje mu je ukazalo više anketiranih nego Dodiku", a sve to je navedeno kao istraživanje IPSOS-a rađeno u avgustu na uzorku od 1.150 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana