ИПСОС: Објављени подаци нису наши

Срна
ИПСОС: Објављени подаци нису наши

Бањалука - Агенција ИПСОС саопштила је данас да нису њени подаци који су објављени у неким медијима у БиХ да кандидат Савеза за промјене за предсједника Републике Српске Огњен Тадић има подршку 46,8 одсто грађана, док актуелног предсједника Српске и кандидата владајуће коалиције Милорада Додика подржава 39 одсто испитаника.

У саопштењу ове агенције се напомиње да се на неколико портала у БиХ појавила вијест о резултатима истраживања ИПСОС-а, који не одговарају подацима који постоје у истраживањима нити једне од локалних канцеларија ИПСОС-а /ИПСОС Сарајево, ИПСОС Београд/.

"Објављени подаци се не могу наћи ни у анализама које је ИПСОС правио за своје клијенте. На овај начин демантујемо вест која се прво јавно појавила на порталу БН-а, а потом је пренесена на још неколико места", истичу у ИПСОС-у.

У саопштењу, које потписују директор ИПСОС-а Београд Срђан Богосављевић и директор ИПСОС-а Сарајево Јулијан Комшић, подсјећа се и на уобичајена правила код јавног преношења резултата истраживања - да се наведе ко је наручилац, ко извршилац, величина узорка, вријеме када је истраживање проведено и формулација питања које се користи.

На порталу БН телевизије објављено је да кандидат Савеза за промјене за предсједника Републике Српске Огњен Тадић има подршку 46,8 одсто грађана, док актуелног предсједника Српске и кандидата владајуће коалиције Милорада Додика подржава 39 одсто испитаника, и да су све то резултати "посљедњег истраживања агенције ИПСОС".

Портал БН телевизије, али и неки други медији након тога, пренијели су да су се анкетирани изјашњавали да ли у вези с одређеним питањима више вјерују Тадићу или Додику.

Између осталог, пише и да је, када је ријеч о економији, непотизму, борби против криминала и корупције, те у вези са још осам области, "Тадић био јачи и повјерење му је указало више анкетираних него Додику", а све то је наведено као истраживање ИПСОС-а рађено у августу на узорку од 1.150 испитаника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана