ИДДЕЕА одустаје од градње, пропада 1,4 милиона за дозволу?

ИДДЕЕА одустаје од градње, пропада 1,4 милиона за дозволу? 07.03.2018 10:01 | nezavisne.com

Бањалука - Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) највјероватније ће одустати од градње зграде у Бањалуци и поред тога што је још раније за грађевинску дозволу потрошила 1,4 милиона КМ, сазнају "Независне".

У ИДДЕЕА нам нису ни потврдили ни демантовали ову вијест, наглашавајући да ће коначну ријеч о свему дати политика, односно Савјет министара БиХ, према којем је недавно отишла опширна информација о овом питању.

"У тој информацији описани су, између осталог, и фактори ризика градње зграде на локацији за коју важи грађевинска дозвола, а један од њих су и поплаве", рекли су нам јуче у ИДДЕЕА, наглашавајући да још није донесена коначна оцјена по том питању, односно да ли ће се или неће градити зграда.

Иако у ИДДЕЕА тврде да коначна одлука није донесена из одговора Министарства цивилних послова БиХ на једно од посланичких питања, може се закључити да је готово сигурно да се зграда неће градити на локацији на којој је предвиђена, односно у бившој касарни у Трапистима.

Ту локацију ИДДДЕЕА је на 99 година дала Република Српска, а један од аргумената противника градње зграде на тој локацији, поред поплава, је и тај што земљиште није у трајном власништву ИДДЕЕА, односно државе БиХ.

"Агенција инсистира на локацији на којој ће Агенција бити носилац права власништва, која није подложна плављењу, која неће бити пуно удаљена од центра града због потребе странака и других пословних потреба и која нуди и друге потребне погодности", наведено је у одговору Министарства цивилних послова БиХ на једно од посланичких питања у којем се додаје и то да ће ИДДЕЕА према Савјету министара БиХ упутити на усвајање информацију у којој предлаже да се купи земљиште на које ће носилац права бити ИДДЕЕА.

Извор близак ИДДЕЕА каже да постоји могућност и да ИДДЕЕА купи земљиште на којем ће сама градити објекат, али да је изгледнија варијанта куповина већ завршених пословних простора како би се избјегли проблеми с јавном набавком, али и прибављањем нове грађевинске дозволе.

Подсјећања ради, ИДДЕЕА је још 2014. године од града Бањалука добила грађевинску дозволу за градњу објекта вриједног око 22 милиона КМ на рок од три године.

Након добијања те дозволе, ИДДЕЕА је ушла у процедуру избора извођача радова за тај пројекат и расписала тендер, који је на крају због жалбе поништила Канцеларија за разматрање жалби. Послије тога ИДДЕЕА на овом пројекту није радила ништа и крајем октобра прошле године пријетила је опасност да изгуби грађевинску дозволу, али је на крају град Бањалука на захтјев ИДДЕЕА на још три године продужио важење раније издате дозволе, која по свему судећи неће ни требати.

"Милбауеру" посао штампања пасоша

Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података ИДДЕЕА у понедјељак ће са бањалучком фирмом "Милбауер" потписати нови четворогодишњи уговор за набавку пасошких књижица.

Поступак набавке у овом случају траје већ неколико мјесеци, а након што је Канцеларија за разматрање жалби недавно одбила жалбу француске компаније "Гемалто", која није ни доставила своју понуду, створени су услови за потписивање новог четворогодишњег уговора.

Најбољу понуду за штампање пасошких књижица доставила је фирма "Милбауер", која за тај посао тражи 28,47 милиона КМ са ПДВ-ом, док је компанија "Веридос" тражила чак 53,28 милиона КМ.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица