I teški metali opasni za građane

Dragana Orlović
I teški metali opasni za građane

Banjaluka - Institut za javno zdravstvo i Inspektorat RS uzeli su do sada šest uzoraka otpadnih i površinskih voda iz banjalučke Poslovne zone “Incel”, kako bi utvrdili da li su i u kojoj mjeri zagađene opasnim uljem piralen, dok će kvalitet podzemnih voda biti analiziran čim to nalože nadležne institucije.

 

 

U Inspektoratu RS kažu da su njihovi inspektori juče uzeli tri uzorka površinske vode iz korita rijeke Vrbas.

- U pitanju su lokacije uzvodno na prostoru takozvane Male Ade, zatim nizvodno od vodozahvata za bivšu “Incelovu” fabriku vode, dok je treći uzorak uzet nizvodno od ušća Vrbanje u Vrbas - objasnili su u Inspektoratu RS.

Analizama površinskih voda će, kako ističu, pored koncentracije piralena u koritu Vrbasa biti ispitano i eventualno prisustvo nedozvoljene koncentracije teških metala.

Sa druge strane, kontrolu otpadnih voda u “Incelu” obavio je Institut za javno zdravstvo RS, i to, kako kažu, po zahtjevu Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Banjaluke.

- Uzeta su tri uzorka otpadne vode iz “Incela”. Prvi 28. maja, drugi 7. juna, a treći uzorak smo uzeli 13. juna - ističu u ovom institutu, gdje objašnjavaju da rezultate tih analiza imaju nadležni inspektori.

Vršilac dužnosti direktora ovog instituta Branislav Zeljković obećava da će se aktivno uključiti ukoliko inspektori za vode procijene da je potrebno i dalje da vrše analize vode u “Incelu”.

Objasnio je i da, u skladu sa zakonskim okvirom koji obavlja inspekcija, Institut vrši nadzor i analize samo onoga što im inspektori nalože. To se odnosi na ispitivanje podzemnih voda.

- Čim dobijemo nalog, pristupićemo toj analizi - kaže Zeljković.

U Poslovnoj zoni “Incel” 9. marta izbio je požar, kada je planulo otrovno ulje piralen. Od tada kreću serije inspekcijskih kontrola, a u cijeli slučaj uključila se i policija, kao i Okružno tužilaštvo u Banjaluci. Prošle sedmice je i grad Banjaluka najavio krivične prijave protiv odgovornih lica u preduzećima “Eko trejd” i “Univerzum”, nakon što je ekološka inspekcija u krugu “Incela” otkrila da su nezakonito odlagali otpadne materije. Do kraja mjeseca trebalo bi da budu poznati rezultati analiza 44 uzorka zemljišta iz “Incela”, nakon kojih će biti rađen elaborat, prema kojem planiraju da riješe cijeli ovaj slučaj sa kancerogenim uljem piralen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana