И поред негирања опозиције, у Српској на сцени македонски сценарио

Срна
И поред негирања опозиције, у Српској на сцени македонски сценарио

Београд - Стручњак за безбједност Предраг Ћеранић истакао је да се сходно изјавама опозиције у Републици Српској у појединим медијима настоји умањити сличност недавних дешавања у Народној скупштини Републике са такозваним македонским сценаријом, те оцијенио да није искључено поновно изазивање нереда.

Он је додао да се бројне паралеле могу повући између метода оних који желе да сруше власт у Републици Српској и методологије преврата у Македонији.


Ћеранић је навео да су медијске припреме, избор и дизајнирање извршилаца у оба случаја рађени према принципима Џина Шарпа /америчког аутора упутстава за спровођење свјетских револуција/.

Према његовим ријечима, док је Зоран Заев оптуживао Николу Груевског за корупцију и ненародну полицију, представници опозиције у Српској су осули паљбу на полицију и министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача без икаквог разлога.

"Колико јуче су били пуни хвале за његов рад. Похвале су износили и јавно, на скупштинским сједницама. Повод за напад на министра Лукача је преувеличана акција полиције у заштити засједања Народне скупштине, а ради драматургије измишљене су ждуге цијевиж", навео је Ћеранић у ауторском тексту за "Фонд стратешке културе".

Ћеранић је навео да полиција тада није дозволила "побуњеницима" да наставе са нередима, а да је опозиција заборавила да полиција чува ред и мир и обезбјеђује институције.

Према његовим ријечима, као и у Македонији, и у БиХ и Српској дјелују бројне невладине организације стимулисане новцем Џорџа Сороша.

Те организације се, како наводи, јавности настоје представити као љевичари и демократе које уводе праведну власт, а у ствари су револуционарне организације, дизајниране да инсталишу политичке програме и режиме лутака који ће бити у функцији англо-америчких олигархија.

"У Српској су им циљеви предсједник Милорад Додик, министар Драган Лукач и, наравно, Народна скупштина. Уједно и Влада Српске", навео је Ћеранић.

Ћеранић је нагласио да је уочљива и градација захтјева невладиних организација којом се постиже драматургија док се не мобилишу шире социјалне структуре.

"Тако је жРеСтартж организација која настоји анимирати грађане за улична окупљања, жподигао улогж. Раније су тражили оставку министра просвјете и културе Данета Малешевића, а током посљедњег окупљања тражили су оставку Владе Српске", подсјетио је Ћеранић.

Он сматра да није искључено поновно изазивање нереда и физичког насиља у Народној скупштини.

"Након тога би се позивали медији, амбасаде, Сарајево, Брисел, Меркелова, којима би се упућивали вапаји како су народни посланици заробљени, да из безбједносних разлога не смију изаћи из зграде Народне скупштине, те би се тражила интервенција Агенције за истраге и заштиту /СИПА/", додао је Ћеранић.

Он је оцијенио да ће у том сценарију најважније бити да медији догађаје пренесу драматично да би се издејствовао долазак делегације из Брисела за преговоре о прелазној влади због "смиривања тензија у Републици Српској".

Ћеранић је нагласио да би се у том сценарију неизоставно појавио и помоћник замјеника америчког државног секретара Хојт Ји, док би медији, нарочито западни, указивали да је за ЕУ веома важно смиривање прилика у БиХ, јер се може дестабилизовати регион.

Он је указао да ће они који желе да руше Републику Српску користити омиљену мантру - оптужбе за криминал и корупцију на рачун Владе и предсједника Српске, што су познате лекције из књига Џина Шарпа и све оно што је већ виђено у Македонији.

"Уосталом, о чему је министар безбједности Драган Мектић два дана разговарао са Заевом током његове дводневне и ненајављене посјете БиХ? Намеће се и низ других питања. Шта је садржај разговора који су Денис Звиздић и Мирко Шаровић водили у Сарајеву са емисарима са Косова? Шта је био циљ боравка челника Изетбеговићеве СДА у Рашкој и Турској", упитао је Ћеранић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана