I novinar mora na saslušanje u Tužilaštvo BiH

D. M.
I novinar mora na saslušanje u Tužilaštvo BiH

Sarajevo - Novinar portala “Žurnal.info” Avdo Avdić, nakon objave teksta u vezi sa vrbovanjem selefija za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske, pozvan je u Tužilaštvo BiH da u svojstvu svjedoka da iskaz, prenijeli su u petak federalni mediji.

Postupajući tužilac Oleg Čavka u petak ujutro je poslao Avdiću poziv da da iskaz u krivičnom predmetu koji se odnosi na navodni obavještajni upad Republike Hrvatske u BiH i vrbovanje državljana BiH za obavještajni rad za potrebe Republike Hrvatske.

Mediji prenose i da, prema članu 82. Zakona o krivičnom postupku BiH novinari ne mogu biti saslušani kao svjedoci, ali da je Avdić ipak pozvan da da iskaz.

Pripadnik selefijskog pokreta inicijala H. Č. ranije je za “Žurnal” potvrdio da je sarađivao sa hrvatskim obavještajcima. Da je navedena osoba poznata Sigurnosno-obavještajnoj agenciji (SOA) Hrvatske potvrdio je u petak i direktor ove agencije Daniel Markić.

- Ukazali smo na osobu koja je za nas bila suspektna, prepuštam njima da se izjasne. Mi smo sa H. Č. razgovarali, mi znamo ko je on - rekao je Markić.

Pripadnik selefijskog pokreta H. Č. iz Zenice, prema navodima “Žurnala”, skoro četiri mjeseca sarađivao je sa hrvatskim obavještajcima. Prilikom vrbovanja prijetili su mu zabranom ulaska u Hrvatsku, pa čak i zatvorom pod optužbom da je prijetnja za nacionalnu bezbjednost.

Iskaz o ovom slučaju ranije su tužiocima dali ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić, njegov zamjenik Mijo Krešić, novinar Mato Đaković, a na saslušanje bi trebalo da bude pozvan i hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, koji se takođe dovodi u vezu sa vrbovanjem selefija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana