И новинар мора на саслушање у Тужилаштво БиХ

Д. М.
И новинар мора на саслушање у Тужилаштво БиХ

Сарајево - Новинар портала “Журнал.инфо” Авдо Авдић, након објаве текста у вези са врбовањем селефија за обавјештајни рад за потребе Републике Хрватске, позван је у Тужилаштво БиХ да у својству свједока да исказ, пренијели су у петак федерални медији.

Поступајући тужилац Олег Чавка у петак ујутро је послао Авдићу позив да да исказ у кривичном предмету који се односи на наводни обавјештајни упад Републике Хрватске у БиХ и врбовање држављана БиХ за обавјештајни рад за потребе Републике Хрватске.

Медији преносе и да, према члану 82. Закона о кривичном поступку БиХ новинари не могу бити саслушани као свједоци, али да је Авдић ипак позван да да исказ.

Припадник селефијског покрета иницијала Х. Ч. раније је за “Журнал” потврдио да је сарађивао са хрватским обавјештајцима. Да је наведена особа позната Сигурносно-обавјештајној агенцији (СОА) Хрватске потврдио је у петак и директор ове агенције Даниел Маркић.

- Указали смо на особу која је за нас била суспектна, препуштам њима да се изјасне. Ми смо са Х. Ч. разговарали, ми знамо ко је он - рекао је Маркић.

Припадник селефијског покрета Х. Ч. из Зенице, према наводима “Журнала”, скоро четири мјесеца сарађивао је са хрватским обавјештајцима. Приликом врбовања пријетили су му забраном уласка у Хрватску, па чак и затвором под оптужбом да је пријетња за националну безбједност.

Исказ о овом случају раније су тужиоцима дали министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић, његов замјеник Мијо Крешић, новинар Мато Ђаковић, а на саслушање би требало да буде позван и хрватски конзул у Тузли Иван Бандић, који се такође доводи у везу са врбовањем селефија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана