I najbolje sudije koči loš zakon

Željka Domazet
I najbolje sudije koči loš zakon

Sarajevo - Ministarstva pravde u BiH do 27. juna treba da dostave prijedloge za zakon o sudovima, zaključeno je na jučerašnjem sastanku u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa održanom u prostorijama Evropske komisije u Sarajevu.

Novi sastanak biće održan 6. juna kako bi bilo razmotreno šta je urađeno, a ministar pravde RS Anton Kasipović smatra da za ovaj posao ima dovoljno vremena ako ima dobrih namjera. Naglasio je da je RS najviše uradila u koncipiranju prijedloga zakona uz podršku Evropske komisije.

- RS ima jasan stav kada je riječ o zakonu o sudovima na nivou BiH, a prijedlog je sačinila još prošle godine. Dodatno smo iznijeli argumentaciju zašto na taj način vidimo nadležnost Suda BiH, zašto vidimo poziciju višeg suda poslije njegovog eventualnog uspostavljanja i od tih stavova ne odstupam. RS je otvorena za razgovore, ali je potrebno da se argumentima dokaže da je neko drugo rješenje bolje od njenog - naglasio je Kasipović i podsjetio da se ti stavovi temelje i na zaključcima Narodne skupštine RS.

Kasipović je upozorio na zastoj u okviru strukturalnog dijaloga koji traje godinu.

- Nisam potpuno siguran da je svima stalo do uređivanja odnosa u pravosuđu - kazao je Kasipović.

Na pitanje na koga misli, Kasipović je odgovorio da to ne bi precizirao, ali je naglasio da je iz teškoća u radu Suda BiH u prethodnim godinama, uprkos izvanrednom radu najvećeg dijela sudija, jasno da postoji namjera da stanje bude zadržano.

- Treba voditi računa o interesima građana i zaštititi dignitet izvanrednih sudija koji rade u Sudu BiH, a sa nedovoljno preciznim zakonskim okvirom ni najbolji ne mogu raditi kako bi željeli - istakao je Kasipović.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske komisije, ministri pravde BiH i FBiH i predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija koji je kazao da je bilo riječi i o rješavanju predmeta ratnih zločina u Sudu i Tužilaštvu BiH.

- Konstatovano je da bi prebacivanje predmeta na entitetske sudove rasteretilo i Sud i Tužilaštvo BiH. Došlo je do zagušenja i došli smo u situaciju da je previše predmeta u tim institucijama. To je teret koji sami ne mogu sa ovim kapacitetom iznijeti - rekao je Tegeltija.

O rješavanju predmeta ratnih zločina bilo je riječi i na sjednici radne grupe koja treba sačiniti prijedlog izmjena Strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina s obzirom na to da rokovi koji su njom predviđeni nisu ispoštovani. Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da je utvrđena metodologija rada i da su formirane podgrupe.

- U narednih deset dana ministarstva pravde BiH i entiteta i Pravosudna komisija Brčko distrikta treba da sačine prijedloge za kriterijume za ocjenu složenosti predmeta. RS ima jasan stav da utvrđivanje rokova ništa ne znači jer ako se bude ovako radilo ni za 25 godina nećemo završiti ništa i bićemo dovedeni u situaciju da konstatujemo da strategija nije sprovedena - rekao je Kojić i ponovio da nerad mora biti sankcionisan.

Terorizam

Učesnici strukturalnog dijaloga razgovarali su i o borbi protiv terorizma.

- Imao sam priliku da upoznam kolege i ljude iz Evropske komisije sa činjenicom da je RS pripremila novi tekst krivičnog zakona i da će biti u raspravi 13. juna. Vjerujem da će biti usvojen jer smo ponudili dobar tekst - rekao je Anton Kasipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana