И конзул мора пред тужиоце

Жељка Домазет
И конзул мора пред тужиоце

САРАЈЕВО - Замјеник министра безбједности БиХ Мијо Крешић саслушан је јуче у Тужилаштву БиХ у вези са наводима министра безбједности Драгана Мектића о врбовању селефија у БиХ од стране Сигурносно-обавјештајне агенције (СОА) Хрватске.

У наредним данима требало би да буде саслушан и генерални конзул Хрватске у Тузли Иван Бандић, који је, према писању портала “журнал.инфо”, био координатор акције врбовања селефија да преносе оружје у месџиде широм БиХ.

Крешић је јуче за “Глас” рекао да је саслушан као свједок и да остаје и даље при својим ставовима које је већ изнио у јавности.

- Ово су заиста будалаштине и не знам коме је стало да блати моје име и повезује ме са стварима са којима немам никакве везе. О цијелом случају сазнао сам из медија. Изненађен сам изјавама различитих људи о овом случају. Очекујем да све буде расвијетљено до краја и да се они који треба да буду процесуирани заиста нађу пред судом - рекао је Крешић.

Потврдио је да би требало да буде саслушан и Бандић.

- Колико знам, и он је тражио да да изјаву и тражио је одобрење за то од хрватских власти, јер је он дипломата и за такву активност му је потребно одобрење - рекао је Крешић.

Предсједништво БиХ на ванредној сједници донијело је закључак, а који се односи на наводе о врбовању држављана БиХ, којим је од Министарства безбједности затражено да достави свеобухватну информацију о наводима изнесеним у јавности о активностима СОА и генералног конзула Републике Хрватске у БиХ.

- Након што добијемо потпуну информацију услиједиће даљи кораци у правцу рјешавања овог проблема. Разумијем забринутост јавности у вези са евентуалним активностима о којима се говори протеклих дана, али исто тако желим истаћи да је у овом тренутку потребно вјеровати у институције државе. Не смијемо и нећемо дозволити дестабилизацију БиХ - рекао је члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић.

О овом случају формиран је и предмет у Тужилаштву БиХ. Главни тужилац Гордана Тадић потврдила је да је предмет формиран и да ће бити саслушано много лица. О цијелом случају саслушан је и министар Драган Мектић. Министарство безбједности БиХ треба Предсједништву БиХ да достави извјештај да би ова институција заузела коначан став о томе. Мектић је рекао “Гласу Српске” да још није добио никакав захтјев из Предсједништва БиХ.

- Тек када добијем захтјев могу се о њему одредити и сада не би било реално да било шта коментаришем у вези са тим - рекао је Мектић.

 

Сарадник

 

Портал “журнал.инфо” наставио је причу о овом случају, објављујући свједочење припадника селефијског покрета Х. Ч. из Зенице, који је потврдио да је скоро четири мјесеца сарађивао са хрватским обавјештајцима. Како каже, приликом врбовања пријетили су му забраном уласка у Хрватску, а за добро изведену акцију пребацивања наоружања обећавали су му посао у Хрватској за њега и његову породицу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана