И данас без потврде именовања Срђана Рајчевића за директора РАК-а

Срна
И данас без потврде именовања Срђана Рајчевића за директора РАК-а

Сарајево - Савјет министара БиХ ни на данашњој сједници није разматрао потврђивање именовања Срђана Рајчевића за генералног директора Регулаторне агенције за комуникације /РАК/.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ Никола Шпирић рекао је новинарима у Сарајеву да је тешко дати одговор ко кочи именовање директора РАК-а, али да БиХ, нажалост, почива на погодбама.

Према његовим ријечима, против је таквог стања у којем се чека седам година на именовање директора РАК-а, а с друге стране се траже именовања за неке позиције за које није расписан конкурс.

Шпирић, који је и министар финансија и трезора, истакао је да је против тога да се од БиХ прави крчма, те да је неопходно поштовати закон и процедуре код свих именовања.

"Грађани ове земље највише плаћају цијене унутрашњих погодби у БиХ. Не можете рећи да нећемо именовати директора РАК-а, јер чекамо неку позицију за коју је неко заинтересован, а која се веже за националну компоненту", рекао је Шпирић, не прецизирајући који министри су то тражили.

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија рекао је да на данашњој сједници Савјета министара није било ријечи о било каквим кадровским рјешењима, али да се нада да ће се веома брзо на дневном реду наћи цјеловито неселективно попуњавање мјеста на којима се налазе лица којима су мандати истекли, а којих је поприлично.

Лагумџија је појаснио да о кадровским рјешењима није било ријечи зато што су прије данашње сједнице предсједавајући Савјета министара Вјекослав Беванда, Шпирић и он усагласили став да је потребно расписати конкурсе за све институције за које то није учињено већ дуже вријеме. 

Лагумџија тврди да не постоји никакав договор између предсједника СНСД-а Милорада Додика и њега о било каквом кадровском рјешењу у Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ /IDDEEA/ или било којој другој институцији.

"Постоји договор стар готово три године да се у сљедећем мандату изврши етничка ротација када је ријеч о директорима РАК-а и IDDEEA-е и према томе је логично да сљедећи директор РАК-а буде Србин, а IDDEEA-е Бошњак", рекао је Лагумџија. 

Говорећи о случају директора Агенције за истраге и заштиту БиХ /SIPA/ Горана Зупца, Лагумџија је рекао да је његов мандат у току.

"Замјеник министра безбједности БиХ Младен Ћавар доставио је информацију Савјету министара БиХ коју је он примио к знању. Савјет министара БиХ је констатовао да очекује од Независног одбора Парламентарне скупштине БиХ одговарајући став о томе", истакао је Лагумџија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана