И данас без одлуке о Стоцу

Срна
И данас без одлуке о Стоцу

Сарајево - Предсједник Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Ахмет Шантић изјавио је данас у Сарајеву да су надлежне службе Комисије добиле задатак да предложе нове одлуке о утврђивању одговорности у случају прекида изборног процеса у Стоцу 2. октобра.

Шантић је подсјетио да је Суд БиХ поништио четири одлуке ЦИК-а које се односе на кандидате на локалним изборима у Стоцу и вратио Комисији на поновно одлучивање.


"Сад је на ЦИК-у да поступи према упутствима Суда БиХ", рекао је Шантић новинарима и додао да и на нове одлуке које ће донијети ЦИК постоји право жалбе Апелационом одјељењу Суда БиХ.

Шантић је истакао да службе већ раде и да ће се настојати да нове одлуке буду донијете што прије.

Он је додао да је Суд БиХ потврдио одлуку ЦИК-а о разрјешењу дужности чланова Општинске изборне комисије /ОИК/ Столац и да је сада потребно приступити именовању нове комисије.

"Док све одлуке не постану правоснажне, док не буде именован нови ОИК, ЦИК неће моћи донијети одлуку о поништењу избора у Стоцу", истакао је Шантић.

Предсједник ЦИК-а је подсјетио да је у току жалбени процес за више од 30 одлука које се односе на бирачке одборе у Стоцу и да је неопходно да се и овај поступак оконча прије поништења и расписивања нових избора.

"Кад све то будемо имали можемо приступити одлуци о поништењу избора", закључио је Шантић.

Према његовим ријечима, у овој години није могуће одржати нове локалне изборе у Стоцу, с обзиром на то да је рок за њихово организовање 14 дана од дана доношења одлуке о поништењу и да се календарски подударају вјерски празник и Нова година са евентуалним одржавањем нових избора у Стоцу.

Суд БиХ поништио је одлуке ЦИК-а о скидању са кандидатске листе и кажњавању са по 5.000 КМ због прекида изборног процеса у Стоцу Салмира Каплана, Ахмета Љубовића, Демира Махмутћехајића и Боже Рагужа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана