И даље без одговора ко је дао сагласност за постројавање припадника ОС БиХ у Фазлагића кули

РТРС
И даље без одговора ко је дао сагласност за постројавање припадника ОС БиХ у Фазлагића кули

Замјеник начелника ОС БиХ генерал мајор Гојко Кнежевић у изјави за нашу Телевизију каже да је без његове сагласности начелник Штаба генерал Сенад Машовић дао сагласност за употребу Почасног вода Оружаних снага на скупу у Фазлагића Кули. На основу те сагласности министар одбране Марина Пендеш одобрила је учешће на спорном догађају.

Предсједник Српске Милорад Додик позива српског члана Предсједништва да затражи одговорност због учешћа бх војника на скупу на коме се индиректно одата почаст и усташама из Другог свјетског рата.

Оружане снаге БиХ злоупотребљене су током вјерског скупа у Фазлагића Кули тврди генерал-мајор Гојко Кнежевић, замјеник начелника заједничког штаба ОС БиХ. Одговорност пребацује на организатора, Меџлис Исламске заједнице Гацко јер Оружане снаге, каже, нису могле да цензуришу говор министра унутрашњих послова Федерације БиХ Аљоше Чампаре, који је догађају дао сасвим другу, и за Србе, неприхватљиву конотацију.

“Чампара је у својим обраћању причу повезао и са Другим свјетским ратом и са онима који су починили злочине над припадницима српског народа. Наравно да му то не иде на част, јер је у захтјеву за употребу јединице наведено да се ради о обиљежавању страдања Бошњака у посљедњем рату.

Кнежевић објашњава да је у Фазлагића Кули био Почасни вод из Другог пука Оружаних снага који баштини традицију тзв. Армије БиХ. Сагласност за пострајавање војника поред ратне заставе с љиљанима дао је генерал-мајор Сенад Машовић.

“Овдје је сагласност дао начелник Заједничког штаба на приједлог потчињених команди и у овом конкретном случају ме нико није консултовао. Гледајте, формално правно, нису прекршене процедуре, али ћу ја, наравно, разговарати с њим на ту тему”, истиче Кнежевић.

Предсједник Српске Милорад Додик каже да је изостала одлучнија реакција српског члана Предсједништва на провокацију у Фазлагића Кули и злоупотребу припадника ОС БиХ на том скупу.

“Ја да сам члан Предсједништва БиХ и да ми се то деси, тражио бих да се утврди одговорност. А ако тога нема, више не би било ни Предсједништва”, поручио је предсједник Српске.

Необјашњиво је, каже Додик, да се бх. војници построје у Фазлагића Кули, а није било српске компоненте из ОС БиХ на посљедњој паради поводом Дана Републике у Бањалуци.

“Ако тако буде на сљедећем обиљежавању, а ја будем члан Предсједништва, неће нити ни војске ни Предсједништва”, додао је Додик.

Очигледно да је систем у којем је припадници ОС БиХ, можда и не знајући, одају почаст усташама, а замјеник министра одбране из Српске, као и српски члан Предсједништва БиХ, скидају одговорност са себе, толико лош да се поставља питање сврхе постојања ОС БиХ.

Ово што се десило је непријемјерено, српски члан Предсједништва је морао покренути одговорност оних који су то урадили. Ако Министраство одбране може да доноси такве одлуке, онда се оправдано питамо какве све одлуке може донијети а да за то не знају чланови Предсједништва”, изјавила је Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ .

Ненад Стевандић, потпредсједник НСРС каже да овај поступак тумачи као провокацију са њихове стране, а као кукавичлук са наше.

 ”Представници Савеза за промјене су били за то надлежни, али се праве мутави јер неће да се замјере јер прикупљају бошњачке гласов”, додао је Стевандић.

Српски народ у Херцеговини по злу памти усташе из Фазлагића Куле. Под командом хоџе Мухарема Главинића прво су истријебили једину српску породицу Бољановиће из Куле, а потом су у селу Корита починили незапамећен покољ.

Да није било Војске Републике Срспке, Срби би исто доживјели у посљедњем рату, каже предсјеник БОРС-а Миломир Савчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана