И Церићу сметају Његош и Киш

В. З.
И Церићу сметају Његош и Киш

Сарајево - Предсједник Свјетског бошњачког конгреса и бивши реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић подржао је апел бошњачких организација из дијаспоре да из школских програма у региону буду избачене књиге "Горски вијенац" П. П. Његоша и "Пешчаник" Данила Киша.

Како је образложио, на тај начин би бошњачка дјеца била поштеђена душевног бола и оправданог страха од новог геноцида.

Коментаришући овај апел, који је недавно упутило неколико бошњачких организација, а које су дјела ова два књижевна великана ставиле у исту раван са Хитлеровим, Церић је истакао да би избацивање ових књига из школских програма било добар знак да се неће појавити неки нови Ратко Младић који ће се опет, како је рекао, светити Турцима из Његошевог "Горског вијенца" и Кишовог "Пешчаника".

- Његош и Киш су врхунски поетски и књижевни умјетници. Али, није ли и шејтан, односно ђаво, такође врхунски умјетник у уљепшавању зла тако да наивни и простодушни људи не само да почну мислити већ почну и вјеровати да је зло добро, да је лаж истина - истакао је Церић.

У академској заједници Републике Српске и Црне Горе ове захтјеве, али и наведена образложења, назвали су злонамјерним банализовањем књижевних текстова, али и величина попут Његоша и Киша.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана