Хумо у тунелу престигао Јелеча

Жељка Домазет
Хумо у тунелу престигао Јелеча

Сарајево - Обавјештајно-безбједносна агенција (ОБА) БиХ води интерну истрагу у вези са случајем бацања експлозивне направе пред аутомобил команданта Оружних снага БиХ генерала Анте Јелеча, а да се само ја питам службеник ОБА Златко Хумо би истог момента био отпуштен, рекао је јуче "Гласу Српске" директора те агенције Осман Мехмедагић.

Хумо је признао да је у петак увече бацио експлозивну направу у тунелу Салаковац на путу Сарајево - Мостар пред службено возило у којем се налазио начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ Анто Јелеч. Истрагу о незапамћеном скандалу воде и друге надлежне институције.

- Нама такви не требају, али морамо поштовати процедуре и закон. ОБА ће о резултатима своје истраге обавијестити јавност. Моје мишљење је да ОБА мора бити очишћена од људи попут Хуме и свих оних који су спремни да угрозе било чију безбједност. На такве не можемо рачунати - рекао је Мехмедагић и навео да је Хумо нанио немјерљиву штету ОБА.

Иако се ради о озбиљном случају и нападу на прво човјека војске, тужиоци сумњиче Хуму за изазивање опште опасности. У Тужилаштву Херцеговачко-неретванског кантона су рекли да немају нових детаља и да истрага још траје. Раније су казали да је истрага у случају бацања пиротехничког средства окончана и да је осумњичени признао кривицу.

Извор близак истрази казао је "Гласу Српске" да је аутомобил у којем се налазио Хумо у тунелу претекао возило у којем је био Јелеч.

- Хумо је послије претицања бацио експлозивну направу. Јелеч и људи који су били у возилу успјели су да запишу број таблица аутомобила у којем се возио Хумо. Посљедице су могле бити кобне и због бацања експлозивне направе и због претицања у тунелу - каже наш саговорник.

Јелеч, који је пријавио полицији да је дошло до експлозије, казао је јуче да се вратио свом послу.

- О ономе што се десило свој суд треба да кажу надлежни из Министарства безбједности, ОБА и друге безбједносне и правосудне агенције. Ја радим свој посао - рекао је Јелеч.

Министар одбране БиХ Марина Пендеш нагласила је да се мора знати шта о свему ономе што се десило Јелечу и терористичком нападу у којем су убијена два војника у Рајловцу мисли министар безбједности БиХ Драган Мектић.

- Мектић треба да каже шта мисли да предузме с обзиром на чињеницу да координише безбједносно-обавјештајним службама и агенцијама - рекла је Пендешева.

Мектић јуче није одговарао на позиве "Гласа Српске", а његов замјеник Мијо Крешић рекао је да ће о тим случајевима говорити на данашњој сједници Представничког дома Парламента БиХ.

- Очигледно је да у безбједносном сектору има великих пропуста и све спекулације и покушаји да се неке ствари не назову правим именом се не могу више толерисати. Очигледно је да су у БиХ, када је ријеч о тероризму, многе ствари гуране под тепих, а тај тепих је премален да се све ово што се дешава може прикрити - рекао је Крешић.

Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије Парламента БиХ за одбрану и безбједност Борислав Бојић упозорава да је на испиту цијели систем.

- Не знам да ли су безбједносне агенције извршавале своје обавезе на ваљан начин, с обзиром на то да пред капијом касарне убијају војнике и да су припадници вехабијског покрета опасали касарну у Рајловцу - казао је Бојић.

Хумо је син некадашњег министра у Влади Херцеговачко-неретванског кантона и ратног команданта Армије РБиХ и бившег припадника бошњачке тајне службе АИД Есада Хуме, који је познат по бројним инцидентима.

Напад на војника

Анто Јелеч је изјавио да напад на ненаоружане припаднике Оружаних снага БиХ представља напад на војску и државу. Јелеч је са замјеницима генерал-мајорима Мирком Тепшићем и Сенадом Машовићем одржао састанак војног колектива, којем су присуствовали припадници свих организационих цјелина Заједничког штаба да би сагледали информације у вези са терористичким нападом у којем су убијени и рањени припадници Оружаних снага у близини касарне "Рајловац" у Сарајеву 18. новембра, те бацању експлозивне направе испред Јелечевог службеног возила. Јелеч је обишао старијег водника Џевада Љуковца, који је рањен у терористичком нападу и позвао војнике на повећан опрез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана