Хуманитарне организације под истрагом због тероризма

Драгана Орловић
Хуманитарне организације под истрагом због тероризма

Бањалука - Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) у овој години планирају да посебно истражују активности појединих предузећа, хуманитарних организација, удружења и других правних субјеката за које постоји сумња да се могу довести у везу са финансирањем терористичких активности.

Наведено је то у програму рада ове безбједносне агенције за 2019. годину. Како је истакнуто у том документу, континуирано ће пратити и истраживати све активности појединаца, група, организација и институција које се баве подстицањем, финансирањем, планирањем или помагањем тероризма на било који други начин.

Интензивно ће бити праћени финансијски токови и трансакције путем којих се пружа материјална и друга подршка терористичким организацијама, што ће, како нам је рекао директор СИПА Перица Станић, бити један веома обиман посао.

Станић је објаснио да је свака финансијска истрага сложен посао, јер је веома тешко доћи до праве почетне информације.

- Тероризам је горући проблем, прије свега његово финансирање. Иако ми у БиХ можемо пратити само легалне токове, а не кријумчарење или пренос готовог новца, планирамо да посветимо посебну пажњу свим истрагама у овој области - истакао је Станић.

Он је потврдио да у СИПА већ знају имена појединих хуманитарних организација, удружења и предузећа за које сумњају да су повезани са финансирањем тероризма.

А према програму рада ове безбједносне агенције, биће настављене активности и на предметима који се односе на појединце и организације који испољавају било какав вид екстремизма и радикализма.

- Биће предузимане превентивне и репресивне мјере, све с циљем спречавања насилног радикализма, екстремизма и тероризма - наведено је у програму.

Превентивне активности биће, кажу, усмјерене према лицима која су највише изложена ризику - млађој популацији, односно лицима која се већ налазе у почетној фази радикализације, како би спријечили даљу радикализацију и евентуално регрутовање од стране терористичких организација.

С друге стране, репресивне мјере биће усмјерене у правцу идентификовања лица која организују и планирају, учествују или су учествовала у насилном радикализму, екстремизму и тероризму. Потребно је прикупити доказе и кривично гонити све оне који су починили та дјела како би биле отклоњене друштвене опасности и створен безбједнији амбијент за живот грађана БиХ.

У СИПА ове године планирају и јачање техничких и кадровских капацитета у области сајбер безбједности.

- У плану је едукација кадрова како би могли одговорити свим безбједносним изазовима када је ријеч о криминалу на интернету - стоји у програму рада ове агенције.

Запошљавање

У овој години у плану је и кадровско јачање Агенције за истраге и заштиту (СИПА). Планирају да запосле десет полицијских службеника у чину полицајац и 25 у чину млађи инспектор, као и четири државна службеника и шест осталих радника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана