Hrvatski sud produžio pritvor penzionisanom pukovniku VRS

ATV
Hrvatski sud produžio pritvor penzionisanom pukovniku VRS

Banjaluka - Penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Dane Lukajić u Zagrebačkom istražnom zatvoru ostaće još dva mjeseca, odluka je to Županijskog suda u Zagrebu. Prihvatili su prijedlog tužilaštva, koje očigledno još nema dokaza za podizanje optužnice. Produženje pritvora pravdaju potrebom za daljom istragom.

“Razlozi za određivanje odnosno naknadno produživanje istražnog zatvora su u tome što je on državljanin BiH iz kojeg razloga postoji opasnost od bijega, druga stvar su posebno teške okolnosti izvršenja kaznenog djela za koje se tereti”, izjavio je  Krešimir Devčić, portparol Županijskog suda u Zagrebu.

Dane Lukajić uhapšen je po policijskoj potjernici i to dok je putovao na obilježavanje dana stradanja Srba i Jevreja u ustaškom logoru Jadovno. Hrvatske vlasti ga sumnjiče da je počinio zločin protiv ratnih zarobljenika na Manjači.

“Prema raspoloživim dokumentima koji postoje, gospoin Lukajić nema nikakve odgovornosti za bilo šta što se dešavalo na Manjači, čak naprotiv, prema izjavama nekih lica, njegova uloga je bila izuzetno humana i pomoć prema tim licima. Ono što je problem jeste to što Hrvatska ne želi da procesuira svoje državljane.  A bave se onim što se ne zove pravo i onim što se  ne zove pravda, a to je montirani proces kao što je proces protiv Lukajića”, rekao je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina RS.

Osude stižu i iz Dokumentaciono informacionog centra Veritas. Hrvatska od Srbije traži da iz zakona izbaci regionalnu nadležnost za suđenje ratnim zločinima, a to što traže ne primjenjuju u svom slučaju, poručuje Savo Štrbac.

“Jeste Manjača u Republici Srpskoj, odnosno u BiH. Kakva je onda veza između njihovog pravosuđa i Manjače? Može biti u tome što su tu bili zarobljeni pripadnici Hrvatskih oružanih snaga. Ali ni to po ovoj logici njihovoj ne bi bilo dovoljno da oni imaju nadležnost nad ovim sudom. Biće da je nešto drugo u pitanju” , rekao je Savo Štrbac, predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Hrvati Lukajića  sumnjiče da je pripadnicima Vojske Republike Srpske u septembru 1992. godine,  naredio zlostavljanje zarobljenika Hrvatskih oružanih snaga. Iz Centra za istraživanje rata i ratnih zločina RS podsjećaju da o Lukajiću postoje brojna svjedočenja, koja su i u rukama odbrane, a  koja dokazuju kako je on pošteno i bez mrlje obavljao svoju tadašnju funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana