Хрватски суд продужио притвор пензионисаном пуковнику ВРС

ATV
Хрватски суд продужио притвор пензионисаном пуковнику ВРС

Бањалука - Пензионисани пуковник Војске Републике Српске Дане Лукајић у Загребачком истражном затвору остаће још два мјесеца, одлука је то Жупанијског суда у Загребу. Прихватили су приједлог тужилаштва, које очигледно још нема доказа за подизање оптужнице. Продужење притвора правдају потребом за даљом истрагом.

“Разлози за одређивање односно накнадно продуживање истражног затвора су у томе што је он држављанин БиХ из којег разлога постоји опасност од бијега, друга ствар су посебно тешке околности извршења казненог дјела за које се терети”, изјавио је  Крешимир Девчић, портпарол Жупанијског суда у Загребу.

Дане Лукајић ухапшен је по полицијској потјерници и то док је путовао на обиљежавање дана страдања Срба и Јевреја у усташком логору Јадовно. Хрватске власти га сумњиче да је починио злочин против ратних заробљеника на Мањачи.

“Према расположивим документима који постоје, госпоин Лукајић нема никакве одговорности за било шта што се дешавало на Мањачи, чак напротив, према изјавама неких лица, његова улога је била изузетно хумана и помоћ према тим лицима. Оно што је проблем јесте то што Хрватска не жели да процесуира своје држављане.  А баве се оним што се не зове право и оним што се  не зове правда, а то је монтирани процес као што је процес против Лукајића”, рекао је Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина РС.

Осуде стижу и из Документационо информационог центра Веритас. Хрватска од Србије тражи да из закона избаци регионалну надлежност за суђење ратним злочинима, а то што траже не примјењују у свом случају, поручује Саво Штрбац.

“Јесте Мањача у Републици Српској, односно у БиХ. Каква је онда веза између њиховог правосуђа и Мањаче? Може бити у томе што су ту били заробљени припадници Хрватских оружаних снага. Али ни то по овој логици њиховој не би било довољно да они имају надлежност над овим судом. Биће да је нешто друго у питању” , рекао је Саво Штрбац, предсједник Документационо-информационог центра “Веритас”.

Хрвати Лукајића  сумњиче да је припадницима Војске Републике Српске у септембру 1992. године,  наредио злостављање заробљеника Хрватских оружаних снага. Из Центра за истраживање рата и ратних злочина РС подсјећају да о Лукајићу постоје бројна свједочења, која су и у рукама одбране, а  која доказују како је он поштено и без мрље обављао своју тадашњу функцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана