Hrvatski sud kroz Stepinca rehabilituje ustašku NDH

Marijana Miljić
Hrvatski sud kroz Stepinca rehabilituje ustašku NDH

Zagreb - Županijski sud u Zagrebu poništio je u petak u cjelosti presudu zagrebačkom nadbiskupu iz vremena Nezavisne države Hrvatske (NDH) Alojziju Stepincu, koji je 1946. osuđen zbog saradnje s italijanskim i njemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, prisilnog katoličenja Srba i za neprijateljsku propagandu poslije kraja rata čiji je cilj bio ugrožavanje državnog uređenja tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Zvaničnici, istoričari i predstavnici Srba iz Hrvatske saglasni su u ocjeni da je riječ o rehabilitaciji NDH i da je cilj presude uklanjanje formalno-pravne prepreke za Stepinčevu kanonizaciju, odnosno proglašenje svecem. Vatikan je 1998. godine proglasio Stepinca za blaženog, ali je papa Franjo zaustavio taj proces. Ulogu i odgovornost Stepinca za živote pobijenih Srba, Jevreja i Roma u Drugom svjetskom ratu treba da ispita mješovita komisija sastavljena od predstavnika Srpske pravoslavne i Katoličke crkve uz posredovanje Vatikana.

Reviziju presude Stepincu, koji je bio odan ustaškom režimu Ante Pavelića, zatražio je njegov nećak Boris Stepinac.

- Nakon 70 godina njegova je volja ispunjena od strane hrvatskog suda u slobodnoj hrvatskoj državi i zato ova presuda nema samo pojedinačni nego i duboki značaj za istoriju hrvatskog naroda - kazao je predsjedavajući sudija Ivan Turudić obrazlažući odluku.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da Hrvatska ovom presudom zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe.

- Ako ovako nastavi iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dijela čovječanstva - kazao je Nikolić.

Presudu tumači kao svojevrsni pritisak na papu da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala.

- Lično pripremam dokazni materijal koji ću predočiti komisiji, najpre predstavnicima Srpske pravoslavne crkve - istakao je Nikolić.

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je odluka suda u stvari rehabilitacija fašističke ustaške NDH.

- To nije samo srpsko-hrvatsko pitanje, ovo je svetski i evropski problem, jer UN i EU zabranjuju restauraciju fašizma i fašistoidnih ideologija. Stepinčeve reči na Uskrs 1941. godine da je "NDH stvorena Božijom milošću, mudrim i požrtvovanim radom Poglavnika (Pavelića) i ustaškog pokreta, te voljom naših saveznika (Hitlera i Musolinija)", kao i da je "NDH najznamenitiji događaj u životu hrvatskog naroda", najbolje govore i o Stepincu i o onima koji ga rehabilituju - rekao je Dačić.

Istoričar Aleksandar Raković kazao je za "Glas Srpske" da se mogla očekivati da će Hrvatska poništiti presudu Stepincu.

- Sasvim je jasno da je u Hrvatskoj na djelu veliki talas mržnje prema Srbima. Poništavanjem presude Stepincu uklonjena je formalno-pravna prepreka za njegovu kanonizaciju. Možemo reći da je ovo za Hrvatsku u stvari bila samo rutinska stvar i da će proces kanonizacije ići svojim tokom - rekao je Raković.

Istakao je da je Srpska pravoslavna crkva do sada uradila mnogo kako bi spriječila kanonizaciju Stepinca, ali smatra da, ipak, nije trebalo da ulazi u pregovore.

- Samo je trebalo da kaže da Stepinac ne može biti svetac i da tu stavi tačku - naveo je Raković.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da je odluka suda u Zagrebu jasna poruka Srbima.

- Ovo je jasna poruka - on je za nas svetac, za nas su svi nacionalni heroji, ako ne i sveci, oni koji su doveli do toga da smo riješili srpsko pitanje, odnosno da Srba u Hrvatskoj bude do tri odsto - rekao je Štrbac.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da poništavanjem presude Stepincu i pokušajem njegove kanonizacije, Hrvatska šalje jasnu poruku da je zločinačka NDH bila istinska volja hrvatskog naroda.

Hrvatski političar veteran i član HDZ-a Vladimir Šeks prisustvovao je reviziji presude poslije koje je istakao da je pozitivna sudska odluka izraz političke volje hrvatskog naroda i da je ona po svemu istorijska.

Presuda

Presudu Alojziju Stepincu 11. oktobra 1946. godine donio je Vrhovni sud Republike Hrvatske koji ga je proglasio krivim po svim tačkama optužnice. Osuđen je na 16 godina zatvora i prisilnog rada i petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana