Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

klix.ba
Hrvatski sabor usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH

Zagreb - Poslanici u Hrvatskom saboru usvojili su većinskim brojem glasova Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini. Deklaracija je izglasana s 81 glasom "za", četiri "suzdržana" i 11 "protiv".

Vlada RH je prethodno, na telefonskoj sjednici, dala saglasnost za prihvatanje pojedinih amandmana na Prijedlog deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Vesna Pusić, saborski poslanik GLAS-a i bivša ministrica ionostanih poslova, je tokom rasprave deklaraciju okarakterisala kao stav HDZ-a BiH o Bosni i Hercegovini. "Zadužujući hrvatske zvaničnike da to provode je direktno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Tri povjerenika EU su rekla da je nedopustivo takvo miješanje Hrvatske u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine", kazala je Pusić. Dodala je kako je takvo ponašanje direktno protiv ugleda, utjecaja i interesa Republike Hrvatske. "Deklaracija ide protiv našeg ugleda i protiv naših interesa. Ko će Hrvatsku poslije ovog uzeti za ozbiljno kad govore o svojim susjedima, a za ostale teme nas ianako ne uzimaju za ozbiljno", rekla je Pusić. Željko Raguž, saborski zastupnik HDZ-a BiH, istakao je, s druge strane, da je potpuno legitimno miješati se u prilike u Bosni i Hercegovini, budući da se bh. zvaničnici javno deklarišu da žele ići evropskim putem. "Republika Hrvatska treba prestati sa okretanjem glave od Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska je svjesna konteksta u kojem se nalazi hrvatski narod, treba otvarati pitanja o položaju Hrvata u toj zemlji", kategoričan je bio Raguž. Milorad Pupovac, saborski poslanik SDSS-a, kazao je da mu se ne sviđaju reakcije izabranih članova Predsjdništva BiH na svoje protivkandidate i njihove kritike na račun Hrvatske, ali da to važi i za drugu stranu. "Bosna i Hercegovina unutar sebe treba da raspravi stvari koje ima da raspravi. Mi bismo kao zemlja bili kredibilniji kada bismo postupali u vlastitim okvirima onako kako pozivamo da se postupa u Bosni i Hercegovini", kazao je Pupovac. Ivan Pernar, saborski zastupnik Živog zida i SNAGA-e, je citirao riječi prvog predsjednika HDZ-a BiH Stjepana Kljuića koji je kazao da je Zagreb najveći krvnik hrvatskog naroda u BiH, a da ih je Sarajevo dokrajčilo - što je drugi par rukava. "Neko će reći da Zagreb nije kriv za stradanje Hrvata u BiH, a ja ću reći odgovorno da jeste. Hvatska se trebala umiješati u prilike u BiH, ali ne na ovaj način. Srbija se trebala umiješati u prilike u BiH, ali ne na ovaj način", kazao je Pernar. Ante Babić, zastupnik HDZ-a, problematizovao je to što u Bosni i Hercegovini nema kanala na hrvatskom jeziku sa sjedištem u Mostaru. Rasprava poslanika u Hrvatskom saboru o položaju Hrvata, održana 12. decembra, okarakterisana je kao polemika između dvije ključne kategorije: one koji na izborima imaju i one koji nemaju podršku hrvatske dijaspore, kako Hrvatska tretira Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana