Хрватски медији пишу о масакру на Возући

Срна
Хрватски медији пишу о масакру на Возући

Загреб - Медији у Хрватској пишу о ужасним злочинима одреда "Ел Муџахид" над Србима са Возуће и о амнестирању генерала Сакиба Махмуљина од одговорности, мада је био командант Трећег корупуса у оквиру ког је дјеловала ова исламистичка јединица. Мзџахедини су брутало ликвидирали педесетак српских заробљеника и одсијецали им главе - наводи "Слободна Далмација."

Хртватски медији наводе и снимке које посједује Радио-телевизија Републике Српске на којима муслимански лидер Алија Изетбеговић постројава корпус и поздравља муџахедине на арапском језику.

Махмуљин се пред камерома "похвалио" да је међу јединицама његовог корпуса и одред "Ел муџахид".

"То су Први маневарски батаљон из Зенице, 372. ослободилачка бригада из Тешња, Седма муслиманска, Специјални диверзантски одред, комплетна 329. која је била овдје, Трећи маневарски и одред жЕл муџахидж”, рекао је Махмуљин Изетбеговићу.

Нико од муслиманског врха није реаговао када су писмено обавјештени да су муџахедини од војне полиције отели 60 српских заробљеника.

Прије двије године Махмуљин је ухапшен под оптужном за ратне злочине, али је на слободу пуштен већ идућег дана, јер је суд БиХ одбио приједлог Тужилаштва да му се одреди једномјесечни притвор.

Он је осумњичен за злочине почињене од јула до октобра 1995. године за вријеме извођења офазивних борбених дејстава 3. корпуса на ширем подручју Возуће, у којима је судјелово и одред "Ел Муџахид".

Током вишемјесечних напора муслиманских јединица да заузму Возућу, муџахедини, пристигли из арапских и других исламских земаља, окупљени под заставом на којој је писало "Наш пут је џихад", брутално су ликвидирали и погубили педесетак српских војника, одсијецајући им главе сјекирама и сабљама.

Ритуални масакри снимљени су, а видеокасете су дистрибуисане "донаторима" у исламским земљама, пише "Слободна Далмација".

Хрватски медији су се, након хашке пресуде челницима Херцег-Босне, расписали о злочинима јединица под контролом тадашњих сарајевских власти над Хрватима и Србима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана