Хрватска власт нијема на усташко обиљежје

Агенције
Хрватска власт нијема на усташко обиљежје

Загреб - Посланици опозиционог СДП-а у Хрватском сабору осудили су јуче постављање спомен-плоче са усташким поздравом у Јасеновцу и затражили њено уклањање, оцјењујући несхватљивим то што још нико од званичника није реаговао на овај скандалозни поступак.

Арсен Баук, бивши министар управе, позвао је хрватског премијера Андреја Пленковића да донесе одлуку о уклањању усташког поздрава "За дом спремни" који је постављен на споменик борцима ХОС-а у центру Јасеновца.

- Влада Хрватске 2004. године донијела је одлуку о уклањању спомен-обиљежја Мили Будаку у Светом Року и Јури Францетићу у Слуњу - подсјетио је Баук.

Он је додао да је одлука донесена јер је њихово постављање супротно Уставу Хрватске и штети угледу Хрватске. Како истиче Баук, Пленковић треба да из истог разлога донесе одлуку о уклањању спомен-обиљежја с усташким поздравом у Јасеновцу, мјесту логора смрти који је настао као резултат политике расне и националне искључивости у НДХ.

- Иво Санадер је за то имао петљу. А како би рекао Грашо, "Андреј, ил' имаш душу, ил' си нула од човика" - навео је Баук.

И приморско-горански жупан Златко Комадина истакао је да је постављање плоче с усташким садржајем у Јасеновцу апсолутно непримјерено и да би Министарство унутрашњих послова требало да реагује и ту плочу уклони.

- Посве је непојмљиво то што државна тијела још нису реаговала на овај испад - рекао је Комадина и позвао МУП да уклони плочу.

Предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац изјавио је да ни трећи дан пошто је у Јасеновцу постављена табла са усташком паролом, нико од надлежних органа није реаговао.

Пензионисана библиотекарка Јеврејске општине Загреб Јулија Кош, чија је породица убијена у холокаусту, упутила је отворено писмо хрватском државном врху оштро критикујући усташизацију земље. Она "обавјештава" хрватски државни врх да се "Јасеновац налази у Хрватској, а не на Окинави, Новој Гвинеји, Сејшелима или неком другом удаљеном и егзотичном мјесту". Кошова пита предсједника Хрватске Колинду Грабар-Китаровић и премијера Андреја Пленковића зашто нису реаговали када је прије неколико дана у Јасеновцу постављен "споменик" са усташком крилатицом - "За дом спремни".

Да фашизам буја у Хрватској потврђује и графит "Вратит ће се Хасанбеговић с 1.000 момака", који је освануо на српском гробљу у Врбовском. Због недавног разбијања двојезичних табли, као и због натписа који је освануо на улазу у гробље, Јовица Радмановић, предсједник Вијећа српске националне мањине у том граду, од градоначелника Дражена Муфића затражио је да уклони графит.

- Нажалост, у овом се графиту не позива на Хасанбеговића као човјека који има учешће у Влади, већ на еуфемистичко изражавање мржње - каже забринути Радмановић.

Градоначелник Врбовског, међутим, истиче да још није видио спорни графит и сматра да он нема националистичку конотацију.

Историчари: Погубна порука

Историчар Хрвоје Класић истакао је да не постоји дилема о томе да ли је "За дом спремни" усташки поздрав или стари хрватски поздрав, након што су историчари доказали да поздрав никад није коришћен ван усташког контекста.

- Препоручио бих члановима Владе да назову Ангелу Меркел и питају је како би она поступила када би се у Бухенвалду појавили натписи с ријечима "Хајл Хитлер" - каже Класић.

Историчар Драган Марковина истиче да се на тај начин, под изговором одавања почасти, шаље погубна порука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана