Hrvatska traži 100 miliona evra od RS

Željka Domazet
Hrvatska traži 100 miliona evra od RS

Sarajevo - Hrvatska je od BiH, odnosno RS zatražila nadoknadu za svoja ulaganja u Termoelektranu "Gacko" do devedesetih godina prošlog vijeka, a odštetni zahtjev iznosi oko stotinu miliona evra.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić kazao je da je "Hrvatska elektroprivreda" obavijestila vlasti Srpske da potražuje određen iznos novca na osnovu investicija u sektor energetike u periodu prije početka posljednjeg ratih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

- Potražuju novac za oko pet teravata električne energije. Ako bismo gledali koliko bismo mi mogli da potražujemo od Hrvatske, imajući u vidu Hidroelektranu "Dubrovnik", to bi mogao biti približan iznos. Procjenjujemo da je to što mi potražujemo od Hrvatske u vrijednosti negdje oko četiri ili malo više teravata za sve ove godine koliko su oni koristili Hidroelektranu "Dubrovnik" na osnovu naših resursa - istakao je Đokić.

Hidroelektrana "Dubrovnik" koristi vodni potencijal rijeke Trebišnjice iz vještačkog jezera u Bileći.

- Ne bih rekao da je zahtjev za nadoknadu pitanje koje treba da nas zabrine, ali došlo je vrijeme da otvoreno razgovaramo sa Hrvatskom o ovim pitanjima i pokušamo pronaći kompromis da se ne bismo upuštali u pravne sporove - istakao je Đokić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je Savjet ministara, odnosno resor na čijem je čelu, dobio zahtjev iz Hrvatske za nadoknadu njihovih ulaganja i da je riječ o ozbiljnoj situaciji.

- "Hrvatska elektroprivreda" traži dobrovoljno poravnanje, odnosno isplatu uloženih sredstava u BiH, a ako BiH ovom pitanju ne pristupi dobrovoljno, najavili su međunarodnu arbitražu - rekao je Šarović.

Kazao je da je o ovome upoznao Savjet ministara BiH i Vladu RS i da je obaviješteno i Pravobranilaštvo BiH.

- Riječ je o odštetnom zahtjevu koji vrijedi desetine miliona evra - rekao je Šarović i dodao da će o tome više detalja javnost saznati kasnije.

Pravobranilac BiH Mlađen Mandić je rekao da je obaviješten da Hrvatska traži 100 miliona evra za prijeratna ulaganja u Termoelektranu "Gacko".

- Riječ je o ugovorima iz 1973. godine. Ako Vlada RS to mirno ne riješi, uslijediće tužba. Sada su poslali obavještenje o mirnom rješavanju spora, a ako toga ne bude, onda će tužiti BiH pred arbitražnim sudom u Vašingtonu ili Beču - rekao je Mandić i dodao da nema dodirnih tačaka između sporazuma u vezi sa Termoelektranom "Gacko" i proizvodnje električne energije u Dubrovniku.

Slovenačka "Elektroprivreda" traži od BiH u sklopu arbitražnog postupka pokrenutog prije tri godine u Vašingtonu 1,3 milijarde KM odštete, tvrdeći da Termoelektrana "Ugljevik" nije ispunjavala svoj dio ugovorenih obaveza. Kompanija iz Slovenije je 1981. godine učestvovala u finansiranju izgradnje Termoelektrane "Ugljevik". Prema tadašnjem sporazumu između BiH i Slovenije ugljevička termoelektrana je imala obavezu da Slovencima isporučuje dogovorenu količinu struje po povoljnijoj cijeni. Ovaj sporazum je poštovan do 1992. godine, kada isporuka prestaje zbog ratnih dešavanja. U Vladi RS su naglasili da u slučaju da Slovenci dobiju spor dug treba da padne na teret institucija BiH, s obzirom na to da je riječ o međudržavnim odnosima nastalim prije rata.

Hidroelektrana "Dubrovnik"

Predmet spora sa "Hrvatskom elektroprivredom" u sklopu koje posluje Hidroelektrana "Dubrovnik" je raspodjela proizvedene struje iz sistema "Hidroelektrana na Trebišnjici".

Struja je na osnovu učešća u investicijama dijeljena u omjeru 78 prema 22 odsto u korist RS do 1. novembra 1994. godine, kada je narušeno tehnološko jedinstvo sistema, jer je hrvatska strana jedan agregat u Hidroelektrani "Dubrovnik" direktno priključila na svoju elektroenergetsku mrežu.

Hrvatska je od tada do kraja marta 2010. godine neovlašćeno preuzela 3,87 milijardi kilovat-časova električne energije iz sistema "Hidroelektrana na Trebišnjici", a dug je na osnovu toga polovinom 2008. iznosio 187 miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana