Hrvatska projekat prekrojila na štetu Srpske

Marina Čigoja
Hrvatska projekat prekrojila na štetu Srpske

Banjaluka - Hrvatska je izmijenila projekat izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške, tako da on ne ide na ruku Republici Srpskoj, jer joj se povećavaju troškovi, saznajemo u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.

U Ministarstvu su istakli da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH bez usaglašavanja sa njima uputilo konačnu aplikaciju "Projekat izgradnje mosta preko rijeke Save kod Gradiške" prema Investicijskom okviru za zapadni Balkan (WBIF).

- U toj aplikaciji je navedena samo finansijska konstrukcija, odnosno traži se novac, dok se projekat još usaglašava. U interesu nam je da projekat podjednako ide na ruku i nama i hrvatskoj strani, ali su, prema sadašnjoj verziji, Srpskoj povećani troškovi na pristupnim saobraćajnicama i pripremnim radovima. Iako se projekat još usaglašava, pitanje je koliko će Savjet ministara dopustiti da se za bilo šta izborimo - kazali su u Ministarstvu.

RS i Hrvatska zajedno će graditi most na Savi koji će autoput Banjaluka - Gradiška spojiti sa autoputem Zagreb - Beograd. Srpska je obezbijedila svoj dio novca za izgradnju.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić rekao je juče na konferenciji za novinare da predstavnici iz RS u Savjetu ministara BiH ne zastupaju interese Srpske u vezi sa infrastrukturnim projektima. Kazao je da će na Samitu zemalja zapadnog Balkana danas u Beču biti predstavljeni projekti koje BiH protežira i da tu gotovo nigdje nema RS. Rekao je da je ovo ministarstvo za samit u Beču uspjelo da nametne projekat izgradnje mosta na Savi samo zahvaljujući tome što su ubijedili predstavnike BiH da je to i njihov interes.

Međutim, istakao je da RS nije uspjela da kandiduje i neke druge vitalne projekte, jer nema podršku predstavnika RS u Savjetu ministara.

- Ministarstvo saobraćaja i veza je u aprilu 2015. godine predložilo da se u Osnovnu transportnu mrežu EU uključi i Aerodrom Banjaluka, što nije prihvaćeno na nivou BiH - rekao je Trninić i dodao da nisu problem samo projekti koji su kandidovani za Bečku konferenciju, već i imenovanja u određenim institucijama u BiH u kojima ne učestvuju predstavnici RS.

On je istakao da je Savjet ministara mimo volje predstavnika Vlade RS formirao Nacionalni investicioni komitet (NIK), koji u saradnji sa EU određuje i predlaže prioritete u infrastrukturi, energetici i telekomunikacijama.

- Mi smo protiv takvog nečega, jer ne želimo da nam neko drugo nameće prioritete i kaže gdje ćemo se zaduživati i gdje će naš narod vraćati novac. Ali, nažalost, to tako funkcioniše, jer nemamo saradnju sa našim predstavnicima u Savjetu ministara koji su trebali spriječiti takvo nešto - kazao je Trninić i dodao da taj komitet broji desetak članova, a da je iz RS imenovan samo jedan predstavnik - premijer RS Željka Cvijanović.

Putevi i ŽRS

Govoreći o naplatnim kućicama u Glamočanima kod tržnog centra "Robot" Neđo Trninić je rekao je da će to pitanje uskoro biti riješeno.

Kazao je da su te kućice podignute bez saglasnosti Ministarstva saobraćaja i veza, zbog čega je ranije i smijenjena uprava "Puteva Srpske".

- Imamo različite prijedloge i nadam se da ćemo brzo imati rješenje, jer te naplatne kućice nemaju smisla - kazao je on.

Govoreći o "Željeznicama RS" Trninić je rekao da je u toku reorganizacija, koja bi za rezultat trebalo da ima funkcionalno preduzeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana