Хрватска пројекат прекројила на штету Српске

Марина Чигоја
Хрватска пројекат прекројила на штету Српске

Бањалука - Хрватска је измијенила пројекат изградње моста преко ријеке Саве код Градишке, тако да он не иде на руку Републици Српској, јер јој се повећавају трошкови, сазнајемо у Министарству саобраћаја и веза РС.

У Министарству су истакли да је Министарство комуникација и транспорта БиХ без усаглашавања са њима упутило коначну апликацију "Пројекат изградње моста преко ријеке Саве код Градишке" према Инвестицијском оквиру за западни Балкан (WBIF).

- У тој апликацији је наведена само финансијска конструкција, односно тражи се новац, док се пројекат још усаглашава. У интересу нам је да пројекат подједнако иде на руку и нама и хрватској страни, али су, према садашњој верзији, Српској повећани трошкови на приступним саобраћајницама и припремним радовима. Иако се пројекат још усаглашава, питање је колико ће Савјет министара допустити да се за било шта изборимо - казали су у Министарству.

РС и Хрватска заједно ће градити мост на Сави који ће аутопут Бањалука - Градишка спојити са аутопутем Загреб - Београд. Српска је обезбиједила свој дио новца за изградњу.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је јуче на конференцији за новинаре да представници из РС у Савјету министара БиХ не заступају интересе Српске у вези са инфраструктурним пројектима. Казао је да ће на Самиту земаља западног Балкана данас у Бечу бити представљени пројекти које БиХ протежира и да ту готово нигдје нема РС. Рекао је да је ово министарство за самит у Бечу успјело да наметне пројекат изградње моста на Сави само захваљујући томе што су убиједили представнике БиХ да је то и њихов интерес.

Међутим, истакао је да РС није успјела да кандидује и неке друге виталне пројекте, јер нема подршку представника РС у Савјету министара.

- Министарство саобраћаја и веза је у априлу 2015. године предложило да се у Основну транспортну мрежу ЕУ укључи и Аеродром Бањалука, што није прихваћено на нивоу БиХ - рекао је Трнинић и додао да нису проблем само пројекти који су кандидовани за Бечку конференцију, већ и именовања у одређеним институцијама у БиХ у којима не учествују представници РС.

Он је истакао да је Савјет министара мимо воље представника Владе РС формирао Национални инвестициони комитет (НИК), који у сарадњи са ЕУ одређује и предлаже приоритете у инфраструктури, енергетици и телекомуникацијама.

- Ми смо против таквог нечега, јер не желимо да нам неко друго намеће приоритете и каже гдје ћемо се задуживати и гдје ће наш народ враћати новац. Али, нажалост, то тако функционише, јер немамо сарадњу са нашим представницима у Савјету министара који су требали спријечити такво нешто - казао је Трнинић и додао да тај комитет броји десетак чланова, а да је из РС именован само један представник - премијер РС Жељка Цвијановић.

Путеви и ЖРС

Говорећи о наплатним кућицама у Гламочанима код тржног центра "Робот" Неђо Трнинић је рекао је да ће то питање ускоро бити ријешено.

Казао је да су те кућице подигнуте без сагласности Министарства саобраћаја и веза, због чега је раније и смијењена управа "Путева Српске".

- Имамо различите приједлоге и надам се да ћемо брзо имати рјешење, јер те наплатне кућице немају смисла - казао је он.

Говорећи о "Жељезницама РС" Трнинић је рекао да је у току реорганизација, која би за резултат требало да има функционално предузеће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана