Хрватска предсједница поново оптужила Србију за агресију

Срна
Хрватска предсједница поново оптужила Србију за агресију

Њујорк - Хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић одбацила је данас у Савјету безбједности УН колективну кривицу хрватског народа за злочине у БиХ и говорницу поново искористила да каже да је Хрватска била изложена „српској агресији с циљем стварања велике Србије“.

Она каже да притом не мисли на грађане Србије, већ искључиво на политику и дјела бившег предсједника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића.


Китаровићева је, на сједници Савјета безбједности на којој је разматран посљедњи извјештај Хашког трибинала, рекла да Хрватска одбацује тумачења недавне хашке пресуде у „случају Прлић“, према којима је тадашње вођство Хрватске или хрватски народ проглашен кривим.

Она каже да није лако наћи снагу и признати да су неки од сународника починили злочине и да за њих треба да одговарају.

„С том смо се истином у Хрватској суочили, а исто очекујемо и од других. Међутим, постоји разлика између појединачне одговорности и колективне кривице“, рекла је Китаровићева, додајући да пресуда у случају „Прлић и остали“ не смије бити злоупотријебљена.

Она је поручила да се ниједна заједница у БиХ не смије бити узнемирена и да се Хрвати морају осјећати безбједно у земљи коју дијеле са Бошњацима и Србима.

„Позивам све политичаре у БиХ да првенствено мисле на своју одговорност за добробит оба ентитета и БиХ као цјелине. Хрватска као једна од потписница и гараната Дејтонског мировног споразума има посебну одговорност за стабилност нашег сусједства и за очување Хрвата у тој њиховој домовини“, рекла је Китаровићева.

Она је поручила да Хрватска може бити прилично задовољна радом Хашког трибунала и да га потпуно подржава, упркос неким неслагањима.

Износећи замјерке на рачун Трибунала, Китаровићева је навела да је овај суд превише времена потрошио на процедурална и статусна питања, а недовољно времена на пружање жртвама осјећаја задовољене правде.

Китаровићева ниједном ријечју није поменула етничко чишће које је спровела хрватска војска и полиција у акцијама „Олуја“ и „Бљесак“, преносе медији.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана