Хрватска полиција ухапсила Данета Лукајића, члана удружења Јадовно 1941

Срна
Хрватска полиција ухапсила Данета Лукајића, члана удружења Јадовно 1941

Јадовно - Хрватска полиција ухапсила је данас Данета Лукајића из Бањалуке, члана Удружења "Јадовно 1941", који је путовао на обиљежавање Дана сјећања на Јадовно и 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг, речено је Срни у овом Удружењу.

Фото: Илустрација | Хрватска полиција ухапсила Данета Лукајића, члана удружења "Јадовно 1941"

У Удружењу "Јадовно 1941" су истакли да је Лукајић био у аутобусу са осталим ходочасницима на путу у Јадовно.

Један од путника у аутобусу, који је желио да остане анониман, испричао је Срни како није било никаквих проблема приликом преласка границе са Хрватском, већ да су хрватски полицајци у Личком Петровом селу привели Лукајића и још једно лице, вјероватно, по дојави граничне полиције због додатне контроле.

Он је рекао да је лице, које је приведено са Лукајићем, послије кратке провјере враћено у аутобус, док је Лукајић задржан.

Исти извор је навео да му хрватски полицајци нису дозволили да фотографише овај инциднет, те да су затражили да навуче завјесу на прозор аутобуса.

Према наводима овог извора, постоји могућност да је Лукајић ухапшен због наводног ратног злочина, јер је у протеклом рату био српски официр.

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић изразио је негодовање због овог инцидента, јер је то био разлог и зашто је више од једног часа каснило обиљежавање Дана сјећања на Јадовно.

Негодовање због хапшења Лукајића изразили су и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, те изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић.

Код Шаранове јаме на Велебиту се обиљежава Дана сјећања на Јадовно 1941. године када је на најсвирепији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана