Hrvatska neće priznavati diplome iz Srbije i BiH?

Agencije
Hrvatska neće priznavati diplome iz Srbije i BiH?

Zagreb - Dekan visoke škole za ekonomiju, preduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" iz Zagreba izjavio je da se diplome iz Srbiji i BiH neće priznavati u Hrvatskoj.

On je za "Glas Slavonije" rekao kako će do toga doći jer te diplome ne ispunjavaju potrebne kriterijume.

U Agenciji za nauku i visoko obrazovanje ta informacija je i potvrđena.

Iz te Agencije pojasnili su da se priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Evropi, te u državama članicama EU sprovodi prema smjernicama Lisabonske konvencije.

"Priznavanje IVK-a podrazumijeva formalno potvrđivanje vrijednosti insotrane visokoškolske kvalifikacije i ono ne stvara nikakva statusna prava niti se njime dodijeljuju akademski stepeni, nazivi, ili bilo kakve druge titule prema hrvatskim propisima. U postupku vrijednovanja inostrane visokoškolske kvalifikacije uzima se u obzir isključivo stepen postignutih znanja, vještina i koje su stečene kvalifikacijom, bez upoređivanja studijskih programa", poručili su iz Agencije., prenosi portal index.hr.

Agencija sprovodi postupak stručnog priznavanja IVK-a, za šta je potrebno ispuniti nekoliko kriterijuma.

Prvi je da visokoškolska kvalifikacija mora biti izdata od akreditovane visokoškolske institucije, a inostrani visokoškolski program akreditovan od nadležnog akreditacijskog tijela te države.

U slučaju združenog programa/kvalifikacije (joint degree) sve institucije koje učestvuju u sprovođenju studijskog programa, kao i sam studijski program, moraju biti akreditovani od strane nadležnih akreditacionih tijela država u kojima se svaka od institucija koje učestvuju u združenom programu nalazi, piše "Glas".

Osim toga, prilikom vrjednovanja IVK, uzimaju se u obzir i minimalni nivo i vrsta kvalifikacije nužna za pristupanje studijskom programu čijim se završetkom stiče kvalifikacija za koju se priznavanje traži, odnosno pristup daljem obrazovanju i/ili zapošljavanju koje kvalifikacija nudi.

Ako svi navedeni kriterijumi nisu ispunjeni, Agencija nije u mogućnosti da u potpunosti prizna inostranu visokoškolsku kvalifikaciju.

"U slučaju kriterijuma akreditovanosti inostrane visokoškolske institucije važna je vjerodostojnost nadležnog akreditacionog tijela, odnosno da je ono prošlo relevantno međunarodno vrijednovanje, što nažalost, odnedavno nije slučaj ni s jednom nadležnom agencijom za spoljno osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH i Republici Srbiji", pojašnjavaju iz Agencije za nauku i visoko obrazovanje RH.

"U prilog svemu navedenom ističemo i činjenicu da je Univerzitet u Mostaru, u cilju potvrde kvaliteta svojih studijskih programa i kvalifikacija, zatražilo te prošlo međunarodni postupak reakreditacije svojih studijskih programa koje je sprovela hrvatska Agencija za nauku i visoko obrazovanje, a koja je međunarodno akreditovana te je punopravna članica svih relevantnih evropskih udruženja agencija za spoljno osiguravanje kvaliteta", odgovorili su iz Agencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana