Хрватска најбоље зна како муџахедини улазе у БиХ

Срна
Хрватска најбоље зна како муџахедини улазе у БиХ

Сарајево - Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да предсједник Хрватске Колинда Грабар-Китаровић има релевантне податке за своју тврдњу да се из "Исламске државе" у БиХ враћају хиљаде бораца, подсјетивши да је преко хрватске територије за вријеме рата у БиХ ушло четири и по хиљаде муџахедина.

"Они су у правилу сјекли главе Србима тамо на Озрену и нико се на то није окретао", рекао је Додик за Н1 телевизију.


Према његовим ријечима, ако је Хрватска тада имала канале за пропуст муџахедина, вјероватно је данас најинформисанија на који начин и ко улази у БиХ, па и више него структуре из Сарајева.

Додик је рекао да бошњачка политичка и безбједносна структура у Федерацији БиХ логистички покрива стварање материјалних и људских претпоставки за јачање екстремизма и тероризма.

Оцијенивши да се сваки нормалан човјек на овом простору боји ових појава, Додик је истакао да нису сви Бошњаци и муслимани терористи, али да су они који су у посљедње вријеме чинили терористичке акте у региону искључиво радикализовани муслимани.

"У том погледу постоје чињенице, информације о организацијама, финансирању, лицима која су организовала одласке", навео је Додик.

Упитан да ли посљедње изјаве Китаровићеве о БиХ представљају мијешање у унутрашње ствари БиХ, Додик је рекао да БиХ нема унутрашње ствари.

"Мислим да БиХ нема унутрашње ствари, да њене ствари креирају странци и да у том погледу аопсолутно нема никаквог субјективитета, па ни на унутрашњем плану ни унутрашњим стварима", истакао је предсједник Српске.

Он је додао да БиХ није никаква држава и да у формалноправном смислу може да буде државна заједница или заједница држава, али ништа више.

"БиХ има међународне функције и ништа више, нема суда и тужилаштва. Кад ми неко објасни шта су унутрашња питања БиХ онда ћу бити у могућности да објасним да ли се госпођа Китаровић мијешала у унутрашње ствари БиХ или није", закључио је Додик.

Говорећи о састанку са предсједником Владе Србије Александром Вучићем, прије три дана у Београду, Додик је рекао да је разговарано о обострано важним темама.

Он је истакао да није имао потребу за поправљање неких односа, јер не трчи за спекулантима који због тога што се неко јавно не види мјесец-два дана прави теорије завјере.

Предсједник Српске подсјетио је да је прво боравио у посјети Кини и Русији, те да је потом имао обавеза у Републици Српској.

"Ове седмице стекли су се услови да се сретнемо и срели смо се, разговарали", рекао је Додик и навео да је разговарано о наставку сарадње и ономе што је до сада урађено.

Према његовим ријечима, планирано је да се са Вучићем види за 10 дана.

"Ваљда нећу стално морати да објашњавам да ли сам се удаљио од Вучића или сам се превише приближио. Само радим свој посао онако како мислим да је нормално", закључио је предсједник Српске.

Додик: БиХ вратити у Уставни оквир или све иде дођавола

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је да се БиХ мора вратити у уставне оквире, у којима нема Суда и Тужилаштва БиХ, или ће БиХ отићи дођавола.
"Конституисање Суда и Тужилаштва није предвиђено Уставом БиХ, то је била политичка, авантуристичка, незаконита одлука високог представника", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, Суд и Тужилаштво БиХ смишљени су да би се елиминисали сви Срби који било шта значе у политичком и привредном смислу.

"Залажем се за укидање Суда и Тужилаштва као вануставних категорија и као лоше креације међународног фактора у погледу жеље да путем силе и спекулација формирају политички систем у БиХ", рекао је Додик за Н1 телевизију и поручио да ће Република Српска учинити све да се овај јарам скине.

Он је позвао на договор о овом проблему.

"Или ћемо сјести да се договоримо или на миран начин разићи", истакао је Додик и додао да Република Српска има искуства са референдумима и да ће наставити са тим активностима за свако питање за које мисли да је релевантно и да рјешава питање политичког јединства у Српској.

Предсједник Републике Српске рекао је да је свима јасно да је Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/, која је под директном контролом СДА и њеног лидера Бакира Изетбеговића, потпуно преузела контролу над Судом и Тужилаштвом БиХ, који креирају политички мотивисане и монтиране процесе.

"Данас је /директор ОБА Осман Мехмедагић/ Осмица главни судилац и тужилац у БиХ, дневно са Бакиром Изетбеговићем разговара кога процесуирати", изјавио је Додик, подсјећајући да је својевремено и отправник послова Амбасаде САД Николас Хил, одлазећи са те функције, написао да је незадовољан радом Суда и Тужилаштва БиХ јер су под политичким утицајем СДА.

Упитан ко ће бити нови главни судија, а ко нови главни тужилац на нивоу БиХ, Додик је рекао да то треба питати Осмицу.

"Он ће поставити судију и тужиоца и њима управљти", истакао је Додик и додао да са оваквом обавјештајном структуром, којој је важније да се обрачунава са носиоцима функција него са есктремном радикализмом и тероризмом, БиХ не може ићи даље.

Додик је негирао да има икакве везе са афером "Транскрипт" и суспензијом главног тужиоца БиХ Горана Салиховића.

Уплитањем његовог имена у ову причу, истакао је Додик, покушава се креирати случај иако је свима јасно да је Изетбеговић пустио низ воду Салиховића, који је био кадар СДА, кад му је постало јасно да без лидера СББ Фахрудина Радончића, против којег је претходно покренут судски процес, не може да креира стабилну власт у ФБиХ.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана