Hrvatska koči dijalog o graničnim prelazima

Svjetlana Tadić
Hrvatska koči dijalog o graničnim prelazima

Banjaluka - Iako je od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju prošlo više od godinu, još nisu otvoreni najavljivani pregovori između BiH i te zemlje da bi bili riješeni mnogobrojni problemi koje su donijeli nova kategorizacija graničnih prelaza i izmjena pravila prekograničnog saobraćaja.

Iz nadležnih institucija BiH poručuju da je odgovornost na hrvatskoj strani, jer zbog njihove nezainteresovanosti još nisu formirane ni zajedničke komisije.

Zbog nove kategorizacije graničnih prelaza između BiH i Hrvatske, koja je na snazi od 1. jula 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u EU, problemi su se pojavili u više pograničnih opština, jer su izgubile raniju kategoriju graničnih prelaza na svojoj teritoriji. Pored nezadovoljstva građana, u ovim krajevima trpi i privreda, jer je ranije veliki broj građana prelazio, kupovao robu u BiH i vraćao se u Hrvatsku. Na prelazima gdje više nije dozvoljen međunarodni promet putnika, ta praksa više nije moguća, tako da se mnoge trgovačke radnje zatvaraju.

Savjet ministara BiH krajem marta imenovao je predstavnike BiH u dvije mješovite komisije, jednu za praćenje sprovođenja Sporazuma između BiH i Hrvatske o pograničnom prometu i drugu za praćenje sprovođenja Ugovora o graničnim prelazima. Nakon toga Hrvatska je trebalo da imenuje svoje predstavnike da bi počeli pregovori i rješavanje problema, ali se to još nije desilo.

Predsjedavajući Komisije za integrisano upravljanje granicom BiH Miro Džakula rekao je "Glasu Srpske" da je Hrvatskoj upućena i urgencija kojom je zatraženo pokretanje ovog procesa, ali da još nema odgovora.

 

Opširnije pročitajte u štampanom ili elektronskom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana