Hrvatska kao zemlja spasa za odbjegle osuđenike iz BiH

klix.ba
Hrvatska kao zemlja spasa za odbjegle osuđenike iz BiH

Sarajevo - "Blagodat" dvojnog državljanstva s Hrvatskom vješto su iskoristili mnogi osuđenici iz BiH, koji su uprkos pravosnažnim presudama ili optužnicama barem privremeno izbjegli odgovornost, sklonivši se u susjednu Hrvatsku, gdje većina slobodno živi bez straha od hapšenja.

Iz Suda BiH za klix.ba je potvrđeno da su od ukupno 1.563 pravosnažno osuđene osobe za razna krivična djela, 43 osobe nedostupne pravosuđu, iako su pravosnažno osuđene. Bjegunci iz BiH najčešće se skrase u susjednim zemljama, a Hrvatska je izuzetno poželjna destinacija za mnoge koji bi trebali odgovarati pred bh. pravosuđem.

Ante Jelavić

Iz BiH u Hrvatsku su bježali optuženi i osuđeni za ratne zločine, optuženi za ubistvo, zloupotrebu položaja, trgovinu drogom, korupciju i sl. Jedan od najpoznatijih bjegunaca koji se skrasio u Hrvatskoj je Ante Jelavić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Jelavića je Sud BiH 2005. godine nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora u slučaju "Hercegovačka banka" za zlopotrebu finansijske pomoći iz RH namijenjene Hrvatima u BiH i to prema optužnici koja ga tereti za podrivanje ustavnog poretka, vojne i odbrambene moći zemlje te zlopotrebu položaja i ovlasti. U trenutku izricanja presude on nije bio u BiH. Potom je Apelaciono vijeće poništilo presudu i naređeno je novo suđenje koje do danas nije održano. Za Jelavićem je raspisana potjernica, a on već godinama živi u Zagrebu. Optužnica je u međuvremenu revidirana, a posljednje ročište pred Sudom BiH održano 2014. godine kada je konstatovano da je optuženi u bjekstvu.

Kako je za klix.ba potvrdio Jelavićev advokat Josip Muselimović, Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Republike Hrvatske u odgovoru nadležnim pravosudnim tijelima BiH navelo je da nije moguće udovoljiti predmetnoj zamolnici i da nisu spremni preuzeti kazneno gonjenje. Kao razlog je navedeno da je ono "očito vojno-političko pitanje".

Dominik Ilijašević Como

Bosna i Hercegovina raspisala je međunarodnu potjernicu i za osuđenim ratnim zločincem Dominikom Ilijaševićem Comom koji trenutno živi u Hrvatskoj. Ilijašević je 2007. godine pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za učešće u ratnim zločinima počinjenim nad Bošnjacima u Varešu i Kiseljaku. On je pod još nerazjašnjenim okolnostima pobjegao iz BiH vjerovatno 25. septembra 2013. godine u vrijeme dok je bio na dopustu koji mu je uprava zatvora u Mostaru odobrila zbog dobrog vladanja.

Zlatan Mijo Jelić

Bh. pravosudnim organima nedostupan je i Zlatan Mijo Jelić, bivši general HVO-a protiv kojeg je prije nešto više od dvije godine podignuta optužnica u Tužilaštvu BiH, a tereti ga se da je od maja 1993. do marta 1994. znao i odobrio počinjenje zločina tokom sukoba Armije RBiH i HVO-a i ništa nije poduzeo da ih spriječi ili kazni počinioca. Prema navodima iz optužnice Tužilaštva BiH, Zlatan Mijo Jelić je naređivao komandantu logora Heliodrom Stanku Božiću da pripadnici raznih jedinica HVO-a izvode zatvorenike i dovode na prinudne radove na prvu borbenu liniju između Armije RBiH i HVO-a na raznim lokacijama u Mostaru i oko njega.

Sud BiH je optužnicu protiv Zlatana Mije Jelića potvrdio početkom januara prošle godine, ali suđenje ni do danas nije počelo, budući da je odbjegli general HVO-a ranije pobjegao u Hrvatsku.

Lejla Fazlagić

Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske oglušilo se i na zahtjeve Bosne i Hercegovine za izručenje osumnjičene sutkinje u akciji "Pravda" Lejle Fazlagić bosanskohercegovačkim pravosudnim institucijama. Fazlagić je pobjegla iz Bosne i Hercegovine 2016. godine i od tada se nalazi u Rijeci. Osumnjičena je da je glavna karika u prevarama u vezi s nezakonitim knjiženjem nekretnina davno umrlih osoba te da je sarađivala s Alijom Delimustafićem koji je označen kao vođa kriminalne grupe.

U ovom predmetu u bjekstvu se još nalazi Juso Škrijelj za kojim je raspisana međunarodna potjernica.

Oliver Knezović

U Hrvatskoj je utočište pronašao i osumnjičeni za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića Oliver Knezović. Nakon što je pobjegao iz BiH zemlje sud u Splitu je teretio Knezovića, ali je nedavno u tom gradu oslobođen optužbi za ubistvo. Knezovića sada terete za pokušaj ubistva, još nije poznato koga tačno, te za opšte opasnu radnju, odnosno da je zapucao ne ciljajući nikoga pojedinačno.

Prema novom činjeničnom opisu, Knezovića se tereti da je 4. oktobra 2009. godine oko 15:25 u Širokom Brijegu, ispred fudbalskog stadiona Pecara, tokom navijačkih nereda pred utakmicu između Širokog i Sarajeva, oduzeo pištolj policajcu Draganu Vujeviću i u pravcu grupe navijača Sarajeva ispalio deset metaka, pristajući najmanje jednog od navijača lišiti života te ujedno ugroziti život i zdravlje drugih građana i službenika policije.

U Hrvatskoj se krije i advokat Faruk Balijagić za kojim je Tužilaštvo Kantona Sarajevo raspisalo potjernicu. Balijagić je 4. aprila 2016. godine pobjegao u Hrvatsku, a na teret mu se stavlja više krivičnih djela, među kojima je i podstrekivanje na ubistvo.

Faruk Balijagić


Faruk Balijagić i njegov sin Ado uhapšeni su 15. septembra 2015. godine. Optužnica protiv njih potvrđena je 9. decembra. Pritvor im je ukinut 4. januara, na što se Kantonalno tužilaštvo KS žalilo. Faruk je od tada u Hrvatskoj i nedostupan je pravosudnim organima u BiH.

Pretpostavlja se i da je Tadija Šunjić, koji je pred Kantonalnim sudom u Mostaru optužen za ratni zločin nad Bošnjacima, najvjerovatnije pobjegao u Hrvatsku, kao i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana