Хрватска као земља спаса за одбјегле осуђенике из БиХ

klix.ba
Хрватска као земља спаса за одбјегле осуђенике из БиХ

Сарајево - "Благодат" двојног држављанства с Хрватском вјешто су искористили многи осуђеници из БиХ, који су упркос правоснажним пресудама или оптужницама барем привремено избјегли одговорност, склонивши се у сусједну Хрватску, гдје већина слободно живи без страха од хапшења.

Из Суда БиХ за klix.ba је потврђено да су од укупно 1.563 правоснажно осуђене особе за разна кривична дјела, 43 особе недоступне правосуђу, иако су правоснажно осуђене. Бјегунци из БиХ најчешће се скрасе у сусједним земљама, а Хрватска је изузетно пожељна дестинација за многе који би требали одговарати пред бх. правосуђем.

Анте Јелавић

Из БиХ у Хрватску су бјежали оптужени и осуђени за ратне злочине, оптужени за убиство, злоупотребу положаја, трговину дрогом, корупцију и сл. Један од најпознатијих бјегунаца који се скрасио у Хрватској је Анте Јелавић, бивши члан Предсједништва Босне и Херцеговине.

Јелавића је Суд БиХ 2005. године неправомоћно осудио на 10 година затвора у случају "Херцеговачка банка" за злопотребу финансијске помоћи из РХ намијењене Хрватима у БиХ и то према оптужници која га терети за подривање уставног поретка, војне и одбрамбене моћи земље те злопотребу положаја и овласти. У тренутку изрицања пресуде он није био у БиХ. Потом је Апелационо вијеће поништило пресуду и наређено је ново суђење које до данас није одржано. За Јелавићем је расписана потјерница, а он већ годинама живи у Загребу. Оптужница је у међувремену ревидирана, а посљедње рочиште пред Судом БиХ одржано 2014. године када је констатовано да је оптужени у бјекству.

Како је за klix.ba потврдио Јелавићев адвокат Јосип Муселимовић, Министарство иностраних и европских послова Републике Хрватске у одговору надлежним правосудним тијелима БиХ навело је да није могуће удовољити предметној замолници и да нису спремни преузети казнено гоњење. Као разлог је наведено да је оно "очито војно-политичко питање".

Доминик Илијашевић Цомо

Босна и Херцеговина расписала је међународну потјерницу и за осуђеним ратним злочинцем Домиником Илијашевићем Цомом који тренутно живи у Хрватској. Илијашевић је 2007. године правомоћно осуђен на 15 година затвора након што је проглашен кривим за учешће у ратним злочинима почињеним над Бошњацима у Варешу и Кисељаку. Он је под још неразјашњеним околностима побјегао из БиХ вјероватно 25. септембра 2013. године у вријеме док је био на допусту који му је управа затвора у Мостару одобрила због доброг владања.

Златан Мијо Јелић

Бх. правосудним органима недоступан је и Златан Мијо Јелић, бивши генерал ХВО-а против којег је прије нешто више од двије године подигнута оптужница у Тужилаштву БиХ, а терети га се да је од маја 1993. до марта 1994. знао и одобрио почињење злочина током сукоба Армије РБиХ и ХВО-а и ништа није подузео да их спријечи или казни починиoca. Према наводима из оптужнице Тужилаштва БиХ, Златан Мијо Јелић је наређивао команданту логора Хелиодром Станку Божићу да припадници разних јединица ХВО-а изводе затворенике и доводе на принудне радове на прву борбену линију између Армије РБиХ и ХВО-а на разним локацијама у Мостару и око њега.

Суд БиХ је оптужницу против Златана Мије Јелића потврдио почетком јануара прошле године, али суђење ни до данас није почело, будући да је одбјегли генерал ХВО-а раније побјегао у Хрватску.

Лејла Фазлагић

Влада Републике Хрватске, односно Министарство правосуђа Републике Хрватске оглушило се и на захтјеве Босне и Херцеговине за изручење осумњичене суткиње у акцији "Правда" Лејле Фазлагић босанскохерцеговачким правосудним институцијама. Фазлагић је побјегла из Босне и Херцеговине 2016. године и од тада се налази у Ријеци. Осумњичена је да је главна карика у преварама у вези с незаконитим књижењем некретнина давно умрлих особа те да је сарађивала с Алијом Делимустафићем који је означен као вођа криминалне групе.

У овом предмету у бјекству се још налази Јусо Шкријељ за којим је расписана међународна потјерница.

Оливер Кнезовић

У Хрватској је уточиште пронашао и осумњичени за убиство навијача ФК Сарајево Ведрана Пуљића Оливер Кнезовић. Након што је побјегао из БиХ земље суд у Сплиту је теретио Кнезовића, али је недавно у том граду ослобођен оптужби за убиство. Кнезовића сада терете за покушај убиства, још није познато кога тачно, те за опште опасну радњу, односно да је запуцао не циљајући никога појединачно.

Према новом чињеничном опису, Кнезовића се терети да је 4. октобра 2009. године око 15:25 у Широком Бријегу, испред фудбалског стадиона Пецара, током навијачких нереда пред утакмицу између Широког и Сарајева, одузео пиштољ полицајцу Драгану Вујевићу и у правцу групе навијача Сарајева испалио десет метака, пристајући најмање једног од навијача лишити живота те уједно угрозити живот и здравље других грађана и службеника полиције.

У Хрватској се крије и адвокат Фарук Балијагић за којим је Тужилаштво Кантона Сарајево расписало потјерницу. Балијагић је 4. априла 2016. године побјегао у Хрватску, а на терет му се ставља више кривичних дјела, међу којима је и подстрекивање на убиство.

Фарук Балијагић


Фарук Балијагић и његов син Адо ухапшени су 15. септембра 2015. године. Оптужница против њих потврђена је 9. децембра. Притвор им је укинут 4. јануара, на што се Кантонално тужилаштво КС жалило. Фарук је од тада у Хрватској и недоступан је правосудним органима у БиХ.

Претпоставља се и да је Тадија Шуњић, који је пред Кантоналним судом у Мостару оптужен за ратни злочин над Бошњацима, највјероватније побјегао у Хрватску, као и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана