Хрватска изручила БиХ Ружнића, осумњиченог за злочине против Срба

Срна
Хрватска изручила БиХ Ружнића, осумњиченог за злочине против Срба

Сарајево - Хрватска је данас БиХ изручила Хасана Ружнића који се у оквиру предмета “Атиф Дудаковић и други” терети за злочине против човјечности над жртвама српске националности у акцији “Сана 95” током 1995. године, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ружнић је данас у 12.00 часова предат Судској полицији БиХ на граници између БиХ и Хрватске, након чега је транспортован у Сарајево, гдје ће га испитати поступајући тужилац.


Осумњичени је на основу међународне потјернице, расписане на захтјев Тужилаштва БиХ, ухапшен на подручју Хрватске 29. јула ове године.

Посебно одјељење за ратне злочине Тужилаштва БиХ води истрагу против Ружнића, који се терети да је у својству припадника Војне полиције 5. корпуса такозване Армије БиХ починио злочин против човјечности над жртвама српске националности у Босанском Петровцу 15. септембра 1995. године.

На наведеном локалитету стријељано је и убијено најмање 40 жртава српске националности, цивила као и војника који су се претходно предали, а осумњичени се терети да је лично учествовао у стрељањима и појединачним убиствима преживјелих.

Ружнић је један од укупно 17 осумњичених у предмету “Атиф Дудаковић и други”, а његовим изручењем су сви осумњичени доступни правосуђу БиХ.

Након испитивања осумњиченог, поступајући тужилац ће одлучити о даљим активностима у предмету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана