Хрватска даје у закуп имовину БиХ

Агенције
Хрватска даје у закуп имовину БиХ

Загреб - Министарство државне имовине Хрватске објавило је оглас којим позива заинтересоване да доставе понуде за закуп 15 објеката туристичке намјене, и то на рок од 30 година, а већина понуђених некретнина је у власништву БиХ.

Ради се о објектима у мјесту Градац на Макарској ривијери, а по један се налази на Рабу, у Биограду на мору и Сланом.

Хрватски сабор је у мају ове године усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о управљању државном имовином, којом је Хрватској одобрио да имовину која је власништво БиХ, а налази се на њеној територији, даје у концесију. Хрватско министарство дало је релативно ниске почетне цијене за закуп с обзиром на локације објеката, али је већина у рушевном стању и захтијева потпуну адаптацију.

Министар државне имовине Хрватске Горан Марић огласио је закуп чак три објекта који у овом тренутку продаје Агенција за приватизацију у ФБиХ.

- Нови закон о управљању државном имовином је омогућио активирање имовине која скоро три деценије стоји запуштена и опустошена. Ти објекти угрожавају сигурност и здравље и грађана и туриста јер се налазе углавном на самој обали -  казао је Марић.

Директор Агенције за приватизацију у ФБиХ Амир Бекрић каже да су институције БиХ млако реаговале док је доношен закон у Хрватској.

- Разумијем да је Хрватска суверена држава и да може доносити своје законе, али ми ћемо реаговати према свим тијелима БиХ, од Предсједништва до Министарства спољних послова да пошаљу протестну ноту због таквог потеза - изјавио је Бекрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана