Hrvatska blokira istrage za zločine

Goran Maunaga
Hrvatska blokira istrage za zločine

Sarajevo - Protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina između BiH i Hrvatske ne funkcioniše jer hrvatsko Ministarstvo pravosuđa ignoriše sve istrage Tužilaštva BiH u kojima su bivši pripadnici HVO i Hrvatske vojske osumnjičeni za agresiju i udruženi zločinački poduhvat.

Sagovornik "Glasa Srpske" iz pravosuđa BiH kaže da je stav Ministarstva pravosuđa Hrvatske da treba odbijati sve zahtjeve za međunarodnom pravnom pomoći koje šalje Tužilaštvo BiH, a koji se odnose na te istrage. Do sada je evidentirano desetak takvih predmeta koji se odnose na hrvatske državljane sa prebivalištem u Hrvatskoj.

- Riječ je o visokopozicioniranim ratnim oficirima HVO-a i Hrvatske vojske koji su osumnjičeni da su počinili ratne zločine u BiH. Takav odnos Hrvatske kulminirao je kad Tužilaštvo BiH nije prihvatilo prijedloge da pojedine predmete ustupi Hrvatskoj uz obrazloženje da je dosadašnja praksa pokazala da Hrvatska ili odbacuje optužbe ili te predmete stavlja ad akta - kaže naš sagovornik.

Ističe da u Ministarstvu pravosuđa Hrvatske, pored korišćenja kvalifikacija koje im ne odgovaraju, to obrazlažu i činjenicama da pravosuđe BiH u tim predmetima retroaktivno primjenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine, umjesto Krivičnog zakona SFRJ.

- Jedan od tih slučajeva je i predmet protiv generala HVO-a Zlatana Mije Jelića koji je osumnjičen za ratni zločin nad bošnjačkim civilima u Mostaru. Taj predmet stigao je iz Haškog tribunala. Tužilaštvo BiH podiglo je krajem prošle godine optužnicu protiv njega, ali je on pobjegao u Hrvatsku i nikad se nije pojavio na ročištima u Sudu BiH. Čak je čelnicima pravosuđa BiH iz Hrvatske stigao zvaničan dopis u kome je iskazana zabrinutost zbog poziva upućenog Jeliću - kaže naš sagovornik.

Zbog problema u procesuiranju hrvatskih državljana Ministarstvo pravde BiH obratilo se i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH, ali sporenje u vezi sa istragama o ratnih zločina i dalje traje.

- To ne mogu da riješe ministri pravde BiH i Hrvatske, ali ni VSTS. Jedna od opcija je da Tužilaštvo, a zatim i Sud BiH, donesu odluku o promjeni kvalifikacije krivičnih djela za koja su osumnjičeni nekadašnji pripadnici HVO-a i HV, ali to se sigurno neće desiti i bilo bi neprihvatljivo - kaže naš izvor.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić nije želio da ulazi u odnose drugih institucija ističući da je njihova saradnja sa Državnim tužilaštvom Hrvatske dobra.

- Ta saradnja je dobra i intenzivna kao i sa Tužilaštvom Srbije za ratne zločine i odvija se na najvišem nivou. Ne znamo kakvi su odnosi drugih institucija - rekao je Grubešić.

Iz VSTS-a i Ministarstva pravde BiH nismo dobili odgovore na pitanja u vezi sa ovim problemom.

Ministri pravde BiH i Hrvatske Josip Grubeša i Ante Šprlje prošlog mjeseca su u Sarajevu razgovarali o problemima između dvije zemlje kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina i o načinima njihovog rješavanja. Šprlje je istakao zabrinutost hrvatskih vlasti zbog neujednačenosti pravnih kvalifikacija koje se koriste u određenim optužnicama i istragama za ratne zločine počinjene na području BiH protiv hrvatskih državljana, koji se nalaze u Hrvatskoj.

Glavni tužioci BiH i Hrvatske Goran Salihović i Mladen Bajić potpisali su u junu 2013. godine protokol o saradnji u procesuiranju predmeta ratnih zločina. To je trebalo da onemogući osumnjičene za ratne zločine da izbjegnu pravdu izvan granica njihovih zemalja.

Pozivi

Ministarstvu pravosuđa Hrvatske ne sviđaju se ni pozivi koje Tužilaštvo BiH šalje učesnicima krivičnog postupka u vezi sa ratnim zločinima.

- Prigovorili su da se osumnjičenim pripadnicima HVO i Hrvatske vojske u tim pozivima prijeti privođenjem ili novčanom kaznom ako se ne odazovu pozivu. Oni smatraju da pravosuđe BiH time krši odredbe međunarodnih ugovora koji su na snazi između dvije države - kaže naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana