Hrvati iz BiH podijelili Sabor

Veljko Zeljković
Hrvati iz BiH podijelili Sabor

Zagreb - Hrvatski sabor raspravljao je na jučerašnjoj sjednici o deklaraciji o položaju Hrvata u BiH, u kojoj se, između ostalog, poziva na izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona da bi bila obezbijeđena ravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH.

Burnu i na momente žučnu raspravu obilježili su različiti stavovi saborskih poslanika - od onih koji su smatrali da je jedino rješenje za Hrvate u BiH formiranje trećeg entiteta, do onih koji su imali mišljenje da Hrvatska nema pravo da se miješa u unutrašnje odnose BiH.

Kreator ove deklaracije i predsjednik Odbora za Hrvate izvan Hrvatske Božo Ljubić optužio je Bošnjake da zastupaju politiku unitarizma, te da su unitarističke ideje dio agende bošnjačkih stranaka u koje spadaju nacionalne, ali i one lijevo orijentisane. On je istakao da se ove stranke zalažu za principe jedan čovjek jedan glas i građansku državu, s ciljem dominacije jednog naroda, dok se hrvatski narod u BiH zalaže za federalizam.

- Hrvatska je dužna da reaguje na svako kršenje Ustava u BiH, a koje ide na štetu konstitutivnih naroda u BiH - kazao je Ljubić, dodajući da su protekli izbori u BiH samo potvrdili u kakvom položaju se nalaze Hrvati.

Hrvoje Zekanović iz Pokreta za uspješnu Hrvatsku (HRAST) ovom prilikom je istakao da je jedini spas za hrvatski narod u BiH treći entitet, dok je poslanik Branko Bačić iz HDZ-a naveo da Hrvatska mora usvojiti ovu deklaraciju da bi ispunila svoju ustavnu obavezu, da bude garant u zaštiti nacionalnih interesa hrvatskog naroda u BiH.

Božo Petrov iz MOST-a ocijenio je da je prva verzija ovog dokumenta bila konkretnija, dok njegov partijski kolega Miro Bulj smatra da Hrvatska treba blokirati BiH na putu u EU dok pitanje ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH konačno ne bude riješeno.

Nezavisni saborski poslanik Zlatko Hasanbegović smatra da se zaštita ne donosi “kojekakvim papirnatim kamilica-deklaracijama, već se postiže razboritim hrvatskim politikama, kojih sada nema”.

- Izvor hrvatskog drugorazrednog političkog položaja je Dejton, a Izborni zakon samo derivat tog problema - poručio je Hasanbegović, dodajući da se to ne može donijeti nekim kozmetičkim promjenama Izbornog zakona. 

S druge strane, njegov saborski kolega Vlaho Orepić je smatrao da Hrvatima u BiH može biti bolje tek nakon što ostavke podnesu Ljubić i Dragan Čović, dok su se poslanici SDP-a zapitali kako ova deklaracija može pomoći da bude popravljen položaj Hrvata u BiH.

“Najglasniji” je bio Nenad Suzić, koji je kazao da Ljubiću i “kompaniji” u stvari smeta što je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran Željko Komšić, Hrvat koji nije član HDZ-a.

Komentarišući jučerašnju sjednicu Hrvatskog sabora politički analitičar iz Sarajeva Ivana Marić je rekla da je čitavu situaciju zakomplikovao Komšićev izbor za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

- Da do ovoga nije došlo, ni Hrvatska ne bi imala izgovor da se miješa u unutrašnje odnose BiH. Problem je što niko iz BiH ne reaguje na ovo, jer niko sa strane ne može da predlaže izmjene Ustava BiH - smatra Marićeva.

Tokić: Rješenje je treći entitet

Profesor sa Univerziteta u Mostaru Marko Tokić je kazao da vjeruje da će Hrvatski sabor usvojiti pomenuti dokument, ali ne u predviđenom obliku.

- Vjerujem da se u deklaraciji neće naći svi detalji koji su potrebni za punu konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH. Međunarodna zajednica to neće dozvoliti. A nama treba mnogo više, a neki minimum je uspostavljanje treće federalne jedinice sa hrvatskom većinom. Sve ostalo ne rješava problem Hrvata u BiH i odgađa ga u nedogled - kategoričan je Tokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana