Хронологија прославе 20. година Републике Српске

Глас Српске
Хронологија прославе 20. година Републике Српске

Свечани пријем поводом 20. година Републике Српске

 БАЊАЛУКА - Поводом Дана Републике и 20. година од оснивања предсједник Републике Српске Милорад Додик уприличио је свечани пријем у Административном центру Владе РС.

Свечаном пријему присуствују предсједник Србије Борис Тадић, предсједник и потпредсједник Владе Србије Мирко Цветковић и Ивица Дачић, Његова светост патријарх српски Иринеј, владика бањалучки Јефрем, зворничко-тузлански Василије и захумско-херцеговачки и приморски Григорије, прослављени режисер Емир Кустурица, руски амбасадор у БиХ Александар Боцан-Харченко и бројне друге званице.

Обраћајући се присутнима предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је одлука о формирању Републике Српске прије 20 година била визионарска и изразио захвалност свима који су имали политичке снаге да у одлучним тренуцима поведу српски народ. Предсједник Додик је на свечаном пријему поводом Дана и крсне славе Републике Српске поновио да је Српска данас успјешна заједница и да је захвална свима који су дали животе за њу, као и онима који су у њу уградили своја хтијења, визије и очекивања.

"Захвални смо и онима који су због нечега разочарани, али никада нису престали да воле и вјерују у Републику Српску", нагласио је Додик. Он је додао да Република Српска жели да са другим народима на овим просторима изграђује мир и будућност без икаквих неизвјесности и да се посвети животу, а не страдању.

"Мислимо да трајемо и зато на овај начин желимо да обиљежимо сваки наш дан посвећен стварању Републике Српске у драматичним условима, чији смо били свједоци. Данас с поносом можемо да кажемо да смо на том путу успјели", рекао је предсједник РС.

Milorad Dodik15:30 Милорад Додик: Република Српска – наш завјет

БАЊАЛУКА - Република Српска je завјет да ћемо живјети као слободни и достојанствени људи, а у њу je уграђена наша вјековна борба против тираније и зла, против фашизма и нацизма, поручио је данас предсједник Српске Милорад Додик.

"Прије 20 година, на данашњи дан створена je Република Српска. Створена је плебисцитарном вољом српског народа, на миран начин, одлукама демократски изабраних народних посланика у Скупштини српског народа у БиХ.

Република Српска настала је као историјска потреба и израз легитимне воље српског народа, а не као резултат ратних сукоба, јер је у то вријеме у БиХ био мир", рекао је Додик на свечаној академији поводом обиљежавања Дана и крсне славе Српске - Светог архиђакона Стефана.

Према његовим ријечима, стварање Републике Српске било је у времену разарања Југославије, када су други комадањем заједничке државе долазили до националних држава, кршењем Устава, међународног права и права других народа који су у тим државама постајали мањине.

"Република Српска је све вријеме трајања рата имала статус ратујуће стране и као таква учествовала је у свим мировним преговорима које је водила међународна заједница, чиме смо још тада имали признат међународно-правни субјективитет" - поручио је Додик и објаснио:

"Свој легитимитет и легалитет, као основе суверене власти, унијели смо и највећим дијелом задржали потписивањем свих 11 анекса Дејтонског споразума. Поред свих атрибута суверености, потврђено нам је и право на законодавну, извршну и судску власт, као и право на војску".

Он је оцијенио да је Српска данас незаобилазан фактор у одлучивању у БиХ, а њен став се поштује на регионалном и ширем плану.

"Желимо да наставимо да развијамо добре односе са братском Србијом, Русијом, Израелом, ЕУ, САД... државама у региону и широм свијета. И данас не можемо, а да се не сјетимо наших сународника на Косову, и још једном поновимо нашу подршку Србији и њеним настојањима да сачува суверенитет у околностима када су интереси моћних изнад међународног права и правде", нагласио је предсједник Српске Милорад Додик.

AkademijaАкадемија, која је одржана у бањалучкој дворани "Борик", почела је химном Републике Српске у извођењу Хора "Србадија" из Бијељине.

Академији су присуствовали предсједник и премијер Србије Борис Тадић и Мирко Цветковић, потпредсједник Владе Ивица Дачић, Његова светост патријарх српски Иринеј са владикама.

Свечаности су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Александар Џомбић и министри, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић и народни посланици, члан Предсједништва БиХ из Српске Небојша Радмановић, те српски представници у Савјету министара.

Међу присутним су и бивши предсједници Републике Српске, представници институција Српске, Срби из дијаспоре, академици, начелници општина у Републици Српској и многобројне личности из јавног и културног живота.

Академији је присуствовала и делегација ХДЗ-а БиХ у којој су Драган Човић, Вјекослав Беванда и Борјана Кришто.

Након академије, од 15.00 часова, у згради Владе Републике Српске предвиђен је свечани пријем за званице поводом Дана Републике Српске и крсне славе - Светог Архиђакона Стефана.

patrijarh12:00 Патријарх Иринеј упутио благослов српском народу и Републици Српској

БАЊАЛУКА  - Његова светост патријарх српски Иринеј данас је у бањалучком Саборном храму Христа Спаситеља служио свету архијерејску литургију уз саслужење више владика и свештенства, поводом празника Светог првомученика и архиђакона Стефана, који је Дан и крсна слава Републике Српске.

У својој бесједи патријарх Иринеј је зажелио божији благослов Републици Српској као најмлађој српској држави, народу и онима који га воде, нагласивши да то није лако у овим тешким временима.

Патријарх Иринеј је подсјетио да се данас славе три крупна догађаја - рођење Христово, празник Светог Стефана, првог архиђакона и страдалника за Цркву Христову и празник Републике Српске.

"Слави и Република Српска, млада држава, која је млада као и Свети Стефан и која данас на исти начин свједочи вјеру православну и свето име српско", рекао је патријарх и додао да нема народа као што је српски који има толико светаца, мученика и преподобника, који су потврдили свето име народа и православну вјеру.

Говорећи о жртви коју је дао Свети Стефан у име вјере и свједочећи за Христа, патријарх је нагласио да народу на овим просторима не треба пуно говорити о мучеништву, јер је и сам много пропатио и дао велику жртву као православни хришћани.

Патријарх српски је истакао и многе напоре и труд који је учунио народ на овим просторима подижући многе храмове.

Патријарх је након литургије обавио обред освештања славског жита и ломљења славског колача.

У ломљењу славског колача учествовали су предсједник Републике Српске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Игор Радојичић, премијер Александар Џомбић, предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић, те  Његово краљевско височанство принц Александар Карађорђевић.

Његово преосвештенство владика бањалучки Јефрем је у пригодној ријечи добродошлице истакао да је Српска свједок истине да је ово "наша земља на коју имамо право и пред Богом и пред људима". 

Он је нагласио да је долазак патријарха, а  посебно служење литургије, радост и благослов, те нада да ће сваки грађанин у свом звању пожртвовно радити на добробит народа и Републике.

liturgija09:05 Патријарх Иринеј служи свету архијересјку литургију

БАЊАЛУКА - Његова светост патријарх српски Иринеј почео је у бањалучком Саборном храму Христа Спаситеља служење свете архијерејске литургије поводом празника Светог првомученика архиђакона Стефана, који је уједно Дан Републике Српске и њена крсна слава.
У светој литургији саслужују и више владика, свештеника и ђакона Српске православне цркве.
Обреду служења литургије присуствују највиши представници власти Српске на челу са предсједником Милорадом Додиком, премијером Александром Џомбићем, предсједником Народне скупштине Игором Радојичићем, те представници Српске у заједничким институцијама на челу са предсједавајућим Савјета министара Николом Шпирићем.
Прије почетка литургије организован је дочек патријарха Иринеја, а литургији је присуствовао велики број грађана.
Ово је прва службена посјета Бањалуци патријарха Иринеја од када је уведен у трон српских патријарха.

liturgija09:00 Почело обиљежавање Дана и крсне славе Републике Српске

БАЊАЛУКА - Служењем Свете архијерејске литургије и славским обредом у Сабором храму Христа Спаситеља у Бањалуци почело је обиљежавање Дана и крсне славе Републике Српске - Светог архиђакона Стефана.

Литургија у бањалучком Саборном храму почела је у 9.00 часова коју предводи Његова светост патријарх српски Иринеј, а претходно је организован дворедни шпалир за дочек патријарха. Након Свете архијерејске литургије биће обављен обред освештења славског жита и ломљења славског колача.

Према протоколу обиљежавања Дана и крсне славе Републике Српске, у 11.00 часова предвиђена је свечаност додјеле одликовања у Палати Републике, на којој ће предсједнику Републике Милораду Додику бити уручен Орден Дружбе, којим га је одликовао предсједник Русије Дмитриј Медведев.

Према указу који је донио предсједник Додик, на овој свечаности Орденом Републике Српске на ленти биће одликовани предсједник Србије Борис Тадић, бивши предсједници Српске Рајко Кузмановић, Никола Поплашен, Мирко Шаровић и Драган Чавић, Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Николај, те епископи зворничко-тузлански Василије, бањалучки Јефрем, бихаћко-петровачки Хризостом, захумско-херцеговачки и приморски Григорије и умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије.

liturgijaУ оквиру обиљежавања Дана и крсне славе Републике у 13.00 часова у дворани “Борик” биће одржана свечана академија под називом “Република Српска - глас који се чује”, чији програм ће бити у духу јубилеја - 20 година од оснивања Српске.

Након свечане академије, у 15.00 часова, у Административном центру Владе Републике Српске биће приређен традиционални свечани пријем, који организује предсједник Републике Милорад Додик.

У 20.30 у Културном центру “Бански двор” биће организована три де пројекција током које ће бити презентована историја, културна баштина, природно богатство и привредни потенцијали Републике Српске.

Свечаности обиљежавања Дана и крсне славе Републике Српске, између осталих, присуствоваће и предсједник Србије Борис Тадић, министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић, те принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина.

У оквиру обиљежавања Дана и крсне славе Републике јуче су положени вијенци на Споменик палим борцима Војске Српске, на Тргу палих бораца НОР-а, на Спомен-костурници на Градском гробљу у Бањалуци и Споменик бањалучким бебама на Тргу српских јунака у Бањалуци, а у Модричи је положено цвијеће на гроб некадашњег предсједника Српске Милана Јелића.

Саобраћај

Због одржавања свечаних манифестација у оквиру прославе Дана и крсне славе РС биће обустављен саобраћај у ужем центру Бањалуке.

У времену од седам до 23 часа саобраћај ће бити обустављен у улици Краља Петра Првог Карађорђевића, на дијелу од улице Вука Караџића до Марије Бурсаћ, затим у Српској улици од улице Васе Пелагића до Краља Петра Првог Карађорђевића, као и у улици Бана Лазаревића од улице Васе Пелагића до Палате предсједника.

Саобраћај се неће одвијати од 12 до 15 часова у Aлеји Светог Саве, на дијелу од Гундулићеве улице до Булевара војводе Петра Бојовића.  

Паркинзи код Музеја савремене умјетности и преко пута Aкадемије наука и умјетности РС биће затворени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана