Храну и нафту у Орушаним снагама БиХ возе у истом возилу

Жељка Домазет
Храну и нафту у Орушаним снагама БиХ возе у истом возилу

Сарајево - Парламентарном војном повјеренику Бошку Шиљеговићу лани се жалило 96 професионалних војних лица и кадета у Оружаним снагама и Министарству одбране БиХ, и то углавном на материјалне недостатке и пропусте, те немогућност напредовања.

Током 2016. године завршено је 89 поступака док се у 14 предмета поступак још води. Чак 66 одсто случајева ријешено је у корист подносиоца пријаве, па је војни повјереник истакао забринутост због основаности притужби.

Војници и официри жалили су се на исхрану, употребу војних возила, стање материјално-техничких средстава, накнаде, унапређења и постављења, премјештај, немогућност продужења уговора и друго.

Када је ријеч о жалбама на употребу возила у јавном саобраћају закључено је да коришћење појединих возила због старости доводи у опасност живот војника, а није ријеткост ни да се истим возилом превозе храна и нафта.

Када је ријеч о исхрани, на основу притужби утврђено је да је храна једнолична и сува, да нема континуитета у набавкама, те да оне не прате план потреба.

Шиљеговић је установио и да професионална војна лица немају адекватну опрему почевши од униформи, које су старе, неодговарајућег конфекцијског броја, а зимским јакнама рок трајања је истекао још 2009. године.

Поред тога војна лица која из једне јединице одлазе на другу локацију евидентирају се као да су на службеном путовању чиме губе додатке на плату, а 18 професионалних војних лица жалило се на обуставу процеса унапређења.

На премјештај су се жалили припадници деминерског батаљона Бригаде тактичке подршке и жалбе су ријешене у њихову корист.

Косилице

Повјереник је открио је и да војска властитим новцем набавља косилице и тримере за одржавање зелених површина у касарнама. Утврђено је и да на бројним локацијама потребно сервисирати противпожарне апарате.

Жалили се на

- лошу исхрану

- неисправна возила

- лоше стање материјално-техничких средстава

- смањене накнаде

- немогућност унапређења

- премјештај

- немогућност продужења уговора

- одређивање вршиоца дужности

- додатак на положај

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана