Holandija odbila da izruči Herendu

Srna
Holandija odbila da izruči Herendu

Sarajevo - Pravosudni organi Holandije zvanično su obavijestili Ministarstvo pravde BiH da odbijaju molbu za izručenje u BiH Nedžada Herende, bivšeg pripadnika zloglasne paravojne formacije "Ševe", piše "Dnevni avaz", pozivajući se na izvore iz Ministarstva pravde BiH.

List navodi da se više detalja o razlozima odbijanja zahtjeva može očekivati od Tužilaštva BiH, nakon što ova institucija i zvanično zaprimi odluku holandskog ministarstva pravde.


Odluka o odbijanju molbe za izručenje Herende stigla je u BiH prije dva dana, gotovo godinu od momenta kada je za njim zvanično raspisana potjernica zbog sumnje da je odgovoran za ubistvo osam vojnika bivše JNA 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu, zbog čega je u Sudu BiH u toku suđenje Draganu Vikuću i drugima.

Iako postoji crvena potjernica Interpola, Herenda nije bio hapšen, već samo lociran.

Za Herendu i "Ševe" vežu se mnoga monstruozna ubistva i zločini s političkom pozadinom, u koji je bio umiješan i vrh bošnjačke politike.

Riječ je o ratnom pokušaju ubistva sarajevskog kriminalca Ismeta Bajramovića Ćele, atentatu na porodicu generala takozvane Armije BiH Sefera Halilovića, ubistvu bivšeg zamjenika direktora AID-a Nedžada Ugljena, gdje je Herenda trebalo da bude jedan od ključnih svjedoka.

"Dnevni avaz" piše da određenim političkim krugovima u Sarajevu nije odgovaralo da Herenda bude izručen BiH jer bi bili otkriveni nalogodavci ovih zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana