Холандија одбила да изручи Херенду

Срна
Холандија одбила да изручи Херенду

Сарајево - Правосудни органи Холандије званично су обавијестили Министарство правде БиХ да одбијају молбу за изручење у БиХ Неџада Херенде, бившег припадника злогласне паравојне формације "Шеве", пише "Дневни аваз", позивајући се на изворе из Министарства правде БиХ.

Лист наводи да се више детаља о разлозима одбијања захтјева може очекивати од Тужилаштва БиХ, након што ова институција и званично заприми одлуку холандског министарства правде.


Одлука о одбијању молбе за изручење Херенде стигла је у БиХ прије два дана, готово годину од момента када је за њим званично расписана потјерница због сумње да је одговоран за убиство осам војника бивше ЈНА 1992. године у Великом парку у Сарајеву, због чега је у Суду БиХ у току суђење Драгану Викућу и другима.

Иако постоји црвена потјерница Интерпола, Херенда није био хапшен, већ само лоциран.

За Херенду и "Шеве" вежу се многа монструозна убиства и злочини с политичком позадином, у који је био умијешан и врх бошњачке политике.

Ријеч је о ратном покушају убиства сарајевског криминалца Исмета Бајрамовића Ћеле, атентату на породицу генерала такозване Армије БиХ Сефера Халиловића, убиству бившег замјеника директора АИД-а Неџада Угљена, гдје је Херенда требало да буде један од кључних свједока.

"Дневни аваз" пише да одређеним политичким круговима у Сарајеву није одговарало да Херенда буде изручен БиХ јер би били откривени налогодавци ових злочина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана