Хојт Ји: Не постоји опција сецесије ни за један ентитет у БиХ

N1
Хојт Ји: Не постоји опција сецесије ни за један ентитет у БиХ

Сарајево - Не постоји опција сецесије нити за један ентитет у БиХ, поручио је Хојт Брајан Ји, замјеник помоћника државног секретара САД-а за Европу и Азију, који је гостовао у емисији Н1 на 1.

Ји је у ексклузивном разговору за Н1 одбацио наводе појединих медија како ће постати нови амерички амбасадор у Македонији, те је додао да је задовољан тренутним послом који обавља.

„Јако сам поносан што сам замјеник помоћника државног секретара САД-а и задовољан сам овим што радим. Драго ми је рећи да ћу још бити ту“, истакао је Ји.

Говорећи о америчким интересима у региону, Ји је навео како САД жели помоћи земљама региона да се приближе своме циљу - просперитетној, демократској, стабилној и сигурнијој будућности...

„Интерес је да земље региона имају што бољу тржишну економију, са шансама за све грађана регије, посебно за младе“, поручио је Ји.

На питање која је црвена линија коју лидери БиХ не би смјели да пређу Ји каже:

„Волио бих да размишљамо о реформама и промјенама, тешким одлукама пред којима се налазе бх. политичари како би се што више приближили циљевима за које су се опредијелили. Што се тиче ограничења за лидере - та ограничења поставља Устав земље и међународне норме“, оцијенио је.

На питање како коментарише изјаве предсједника РС Милорада Додика у вези са „мирним отцјепљењем РС“, као и изјаве члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће „патриоте бранити БиХ од сваког покушај сецесије“, Хојт Ји је понови став САД како не постоји опција сецесије нити за један ентитет.

„Наше чврсто увјерење је да лидери БиХ имају обавезу поштовати Устав БиХ, као и да поштују међународне законе и права, те да доносе одлуке које ће унаприједити интересе ове земље, нарочито у вези интеграција са остатком Европе.

Не постоји опција сецесије нити за један ентитет. Не постоји, вјерујем, интерес нити једног лидера, нити једне странке, за некаквим обликом насиља.

Тако да је наша порука лидерима - САД и европске земље желе помоћи овој земљи на путу ка ЕУ интеграцијама, а све друге инцијативе које могу одвући БиХ од тих интеграција - треба их обесхрабрити“, закључио је замјеник помоћника државног секретара САД-а за Европу и Азију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана