Хоће ли проћи измјене Изборног закона БиХ?

ATV
Хоће ли проћи измјене Изборног закона БиХ?

Само један глас недостаје да измјене Изборног закона буду усвојене и у Дому народа бх Парламента.

Увођење скенера и видео надзора подржаће пет делегата клуба Бошњака, а подршку најављују и Огњен Тадић и Дарко Бабаљ. Против се изјаснио СНСД, те ХСС и два ХДЗ-а који контролишу свих пет делегата хрватског клуба.

Док се тражи осми глас, ДНС-ов Драгутин Родић најављује подршку закону у случају да се на њега буде могло дјеловати амандмански.

"Ако се буде гласало о процедури и ако  буде редовна процедура ја ћу гласати за закон, а ако буде усвојена хитна процедура нећу. Одређен дио законских рјешења није баш најбољи, а то се односи на биометријске податке и видео надзор а што се тиче скенера о томе би се могло размишљати”, сматра Родић.

Буде ли изненађења и већине у Дому народа, српски клуб може блокирати усвајање закона само у случају да СНСД-ови Небојша Радмановић и Средоје Новић, те ДНС-ов Родић не дођу на сједницу 17. априла. Родић каже да га колеге из СНСД-а нису контактирале с приједлогом да на сљедећој сједници Дома народа минирају кворум.

Деси ли се ипак да измјене Изборног закона БиХ буду потврђене у Дому народа, закон ће ступити на снагу осмог дана од објаве у Службеном гласнику БиХ. То подразумијева да Централна изборна комисија скупи 13 милиона марака, распише јавни позив, проведе процедуру јавних набавки, набави оптичке скенере и видео надзор, инсталира опрему, обучи људе и припреми цијели систем за изборе у октобру ове године. Уколико не успије, изборни резултати могу бити доведени у питање, а БиХ би тако могла да се суочи с низом апелација, жалби и пријава за кршење Изборног закона и, коначно, с перманентном блокадом власти. С друге стране, измјенама Изборног закона наведено је да се резултати избора евидентирају на основу извода из оптичких скенера, при чему је ручно бројање остављено тек као опција ЦИК-у. Недовољна прецизност ових одредби за СНСД је простор за злоупотребу.

"Циљ је дакле или да не дође до избора или да неко ко буде контролисао тај софтвер, а то сигурно неће бити неко из Републике Српске има потпуну контролу изборних резултата”, рекао је  Радован Ковачевић, портпарол  СНСД-а.

"Овдке се ради о томе да се путем технолошких иновација покуша одробити политички систем Босне и Херцеговине и да се онда путем малих странака које су већ сада према анкетама испод цензуса да добију парламентарни статус како би ови међународни играчи послије избора састављали власт у Босни и Херцеговини”, сматра Никола Шпирић, потпредсједник СНСД-а.

Оптички скенери нису једини проблем предложених измјена. Представнички дом већ је изигнорисао мишљење Агенције за заштиту личних података.

"Примјена видео надзора на бирачком мјесту у сврху спречавања повреде гласања, имала би изразито негативан утицај по особе које су под таквим надзором. Инсталирање видео надзора код бирача би створио осјећај нелагоде да се налазе под присмотром, да се прати да ли су гласали. Закључно, мишљења смо да видео надзор на бирачком јесту не би био мјера која је сразмјерна циљу који се жели постићи, нити је таква мјера неопходан у демократском друштву”, сматрају у Агенцији.

Заговорници закона тврде да би се усвајањем спријечиле изборне преваре. Међутим, док се ових дана све политичке партије углавном такмиче у томе ко је у БиХ више за регуларне изборе, у сјени измјена Изборног закона остају најкрупнији проблеми актуелног Закона попут примјене пресуде Уставног суда у случају Божо Љубић, те, ако се још ико у БиХ тога сјећа, примјене пресуде Европског суда за људска права у случају Сејдић и Финци.

Тако се негдје у фуснотама изгубило некадашње инсистирање Сједињених држава и Европске уније на суштинским измјенама Изборног закона. Умјесто тога, амерички амбасадор и шеф делегације Европске уније организују састанке с одабраним странкама с циљем подршке посљедњим, условно речено, козметичким измјенама. Морин Кормак и Ларс Гунар Вигемарк прије три дана су о Изборном закону разговарали с лидерима  СДА, СДП-а и ДФ-а, а о истој теми најављен је и разговор с Фахрудином Радончићем. Прије два дана амерички амбасадор састала се и са замјеником предсједника ДНС-а, Недељком Чубриловићем. Нема информација да ли је једна од тема разговора био Изборни закон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана