Хитност параван за уговоре у четири ока

В. К.
Хитност параван за уговоре у четири ока

Сарајево - Агенција за јавне набавке БиХ пречешљала је уговоре закључене прошле године, а анализа је показала да уговорни органи махом понављају исте грешке и правдају их истим изговорима.

Под посебном лупом нашли су се уговори који су закључени без објаве обавјештења о набавци и који важе за најнетранспарентније, а чија вриједност премашује неколико стотина милиона марака. Агенција за јавне набавке је захтијевала од уговорних органа детаљно обавјештење за спровођење те врсте поступака.

Прошле године су закључена таква 1.553 уговора укупне вриједности 258,52 милиона марака. То чини 10,02 одсто свих прошлогодишњих уговора о набавкама које су склопиле институције БиХ.

- Разлози због којих се уговорни органи одлучују на тај потез су неправовремено покренута процедура, жалбени поступак, премосница до спровођења новог поступка и хитност која не испуњава услове који су прописани законом - казали су у Агенцији за јавне набавке БиХ и тиме потврдили сличне закључке до којих су недавно дошли и ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана