Хитно писање закона траје од августа 2017.

Ведрана Кулага
Хитно писање закона траје од августа 2017.

Сарајево - Институције БиХ мјесецима полемишу о томе ко треба да припреми нови текст закона о заштити личних података који је услов да бисмо ишли у корак с европским директивама, а тренутна ситуација не улива наду да ће посао бити завршен у догледно вријеме.

Примјена нових правила ЕУ требало би да почне у наредним данима, а Министарство цивилних послова и Агенција за заштиту личних података БиХ још од прошлог љета не успијевају да пронађу заједнички језик и поставе темељ за бољу заштиту личних података грађана. Савјет министара БиХ је крајем августа прошле године, након што је упознат с информацијом о хитности и неопходности усклађивања закона с европским стандардима о заштити личних података, задужио Министарство цивилних послова да са надлежном агенцијом припреми нацрт новог закона.

У Министарству цивилних послова наводе да немају организациону јединицу која се бави заштитом личних података и да је Агенција за заштиту личних података основана као самостална управна организација ради обезбјеђења заштите личних података, због чега је предложено да буде формирана радна група са члановима из више институција која би радила на нацрту новог закона. У Министарству цивилних послова кажу да предложена радна група још није добила зелено свјетло Савјета министара иако је од додијељеног задатка прошло више од два мјесеца.

За то вријеме, Агенција за заштиту личних података приводи крају приједлог текста закона на којем су радили и прије него што су министри предложили да посао буде повјерен радној групи. Кажу да су при крају и да ће приједлог ускоро упутити у даљу процедуру.

- Чекамо да експерти са којима радимо дају финалне оцјене. Коначан приједлог закона ћемо након тога доставити Министарству цивилних послова јер су надлежни - рекао је директор Агенције за заштиту личних података БиХ Петар Ковачевић.

Он додаје да је формирање радне групе прилично беспредметно.

- Министарство цивилних послова је навело да нема никога ко се бави заштитом личних података, што довољно говори о озбиљности. По природи ствари требало је да предвиде барем једно радно мјесто, ако не засебну организациону јединицу или сектор, али то је наша стварност - рекао је Ковачевић и подсјетио да је ЕУ посвећена заштити људских права и личних података, уз изузетно високе казне, и да ће то морати слиједити и БиХ.

Приједлог одлуке о формирању радне групе за израду нацрта закона о заштити личних података требало је да буде разматран на јучерашњој сједници Савјета министара, али до закључења овог броја “Гласа Српске” није било познато да ли је добио зелено свјетло.

Злоупотребе

Агенција за заштиту личних података БиХ имала је прошле године пуке руке посла због приговора грађана да су им злоупотријебљени лични подаци. Утврђено је да су у великом броју ситуација неоправдано тражени и узимани лични подаци грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана