Hirurg iz Srebrenice u klubu Sejdić i Finci

Goran Maunaga
Hirurg iz Srebrenice u klubu Sejdić i Finci

Strazbur - Hirurg iz Srebrenice Ilijaz Pilav pridružio se društvu u kojem su Dervo Sejdić, Jakob Finci i Azra Zornić nakon što je u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu dobio spor protiv BiH zbog diskriminacije s obzirom na to da mu je onemogućena kandidatura za člana Predsjedništva BiH.

Sejdić i Finci, čelnici romske i jevrejske zajednice u BiH, podnijeli su ranije tužbe nakon što se kao pripadnici nacionalnih manjina nisu mogli kandidovati za delegata u Domu naroda Parlamenta i člana Predsjedništva BiH. Zornićeva, član SDP-a BiH, pridružila im se, jer ne može da se za te pozicije kandiduje kao "građanka BiH". Posljednji u nizu je Pilav, koji je podnio apelaciju sudu u Strazburu, jer mu, kao stanovniku RS, nije bilo omogućeno da se kandiduje za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Iako su prohujale godine od kada su Sejdić i Finci dobili proces i vlastima u BiH naloženo da izmjenom Ustava i Izbornog zakona otklone diskriminaciju, to još nije učinjeno zbog izostanka dogovora stranaka u FBiH.

Evropski sud za ljudska prava odlučio je da BiH mora da isplati Pilavu 6.607 evra za pokrivanje troškova pred tim i domaćim sudovima, ali je odbio njegov zahtjev da mu bude isplaćena odšteta. Pilav je tražio da mu bude isplaćeno 185.581 evro, jer bi, kako je navedeno u žalbi, toliko zaradio da je 2006. i 2010. godine izabran za člana Predsjedništva BiH. Osim toga, tražio je i 20.000 evra kao ličnu nadoknadu. Sud je jednoglasno konstatovao da mu je prekršeno pravo iz Konvencije o zaštiti ljudskih prava i fundamentalnih sloboda, ali je odbio njegov zahtjev da mu bude isplaćena odšteta.

Zastupnik Savjeta ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava Monika Mijić kazala je "Glasu Srpske" da je sud odlučio samo da su povrijeđena izborna prava i da je to dovoljna satisfakcija.

- Na tragu ranije prakse Evropskog suda za ljudska prava u vezi sa izbornim pravima ovakva presuda bila je i očekivana, tako da će Ustav u tom smislu morati biti promijenjen. Ovo predstavlja uputstvo za način mijenjanja Ustava kako bi bilo omogućeno i konstitutivnim narodima koji žive u različitim entitetima da bez diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti ili mjesta prebivališta imaju mogućnost da se kandiduju za člana Predsjedništva BiH - kaže Mijićeva.

Dodaje da to nije decidno navedeno u presudi, jer u većini presuda sud samo utvrdi povredu prava, ali da je obaveza države da otkloni tu manjkavost.

- Sud uglavnom u presudama ne daje nikakve naredbe, osim kada je riječ o pilot presudi ili o ponavljajućim slučajevima u kojima država još nije izvršila ranije presude. Inače, ta povreda i dalje ne pogađa samo Pilava, nego i sve ostale koji žive u različitim entitetima, dakle Srbe koji žive u FBiH i Bošnjake i Hrvate koji žive u RS. Dužnost države je da otkloni povrede prava svih osoba koje su na isti način pogođene tom povredom - pojasnila je Mijićeva.

Zamjenik predsjedavajućeg Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamenta BiH Aleksandra Pandurević smatra da je odluka suda bila očekivana.

- Presuda je kompatibilna s odlukom koju je taj sud donio u slučaju "Sejdić i Finci". Njenom primjenom bila bi riješena i presuda u slučaju "Pilav". Primjena odluke u slučaju "Sejdić i Finci" nije ni bila problem, već problem predstavlja što su se kroz tu presudu pokušavala riješiti druga pitanja - kazala je Pandurevićeva.

Pilav je izjavio da je presuda donesena nakon skoro deset godina i smatra da je sud iz političkih razloga odugovlačio, jer je odluka u slučaju "Sejdić i Finci" bila predmet spoticanja u političkim procesima.

- Možda je sud pokušao da ostavi vremena BiH da implementira tu odluku ne tovareći novi teret u obliku nove presude. Očigledno je da su svi krediti potrošeni i presuda je ugledala svjetlo dana. Ona ide u korist svih obespravljenih ljudi u BiH - smatra Pilav.

Njegov advokat Damir Arnaut izjavio je da je postignuta pravna satisfakcija i da se ne dešava često da sud uvaži gotovo sve zahtjeve aplikanta i odbaci sve zahtjeve agenta BiH.

Kandidature

Ilijaz Pilav, koji radi kao ljekar u Srebrenici, kandidovao se 2006. i 2010. godine za člana Predsjedništva BiH, ali je Centralna izborna komisija odbila kandidaturu. Apelacija je 2007. godine predata Evropskom sudu za ljudska prava nakon sprovedenih postupaka pred domaćim pravnim instancama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana