Hiljade živih na spisku nestalih

Goran Maunaga
Hiljade živih na spisku nestalih

Banjaluka - Centralna evidencija nestalih (CEN) još ne postoji, jer nisu unesene sve potrebne informacije o nestalima ili su unesene pogrešne, upozoravaju predstavnici porodica nestalih i institucija iz Srpske koje se bave ovom problematikom.

Oni ističu da podatke koje iznose pojedini predstavnici Instituta za nestala lica BiH treba uzeti sa rezervom. Kao primjer navode informacije koje je dala portparolka Instituta za nestala lica Lejla Čengić navodeći da CEN sadrži podatke o 3.964 osobe koje su prijavljene kao nestale u ratu i da je za 911 lica koja su se nalazila u centralnoj evidenciji utvrđeno da su žive, jer su im nakon rata izdata identifikaciona dokumenta.

Predsjednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijskog regiona i član Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica Milan Mandić pojašnjava da CEN nije validan sve dok ne bude sadržavao podatke o nacionalnoj strukturi, statusu nestalog, odnosno da li je riječ o vojniku ili civilu i okolnostima nestanka.

- CEN-a, koji je trebalo da bude uspostavljen još prije devet godina, nema, jer ga bez svih tih podataka srpski narod nikada neće prihvatiti. Imam podatke o više od 2.000 živih ljudi koji su uglavnom u Skandinaviji i od kojih su mnogi promijenili identitet - tvrdi Mandić i dodaje da nema svih podataka ni o 7.021 nestaloj osobi za kojom se, prema podacima u nevalidnom CEN-u, još traga.

Mandić naglašava da je tražio da mu iz centralne evidencije dostave spisak nestalih koji su pronađeni, ali da ga nikada nije dobio.

- Iako bi sve trebalo da bude poznato i jednostavno, i tu ima raznih mahinacija pa je upisivano da su Srbi u logoru "Viktor Bubanj" i Centralnom zatvoru u Sarajevu, koje je držala Armija RBiH, umrli prirodnom smrću iako su umrli nakon fizičkog i psihičkog maltretiranja - naglasio je Mandić.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić smatra da Bošnjaci u Institutu za nestala lica BiH ne žele da bude uspostavljena prava centralna evidencija zbog manipulacija radi prikazivanja netačnog broja Bošnjaka stradalih u Srebrenici.

- CEN još nije uspostavljen ni verifikovan iako je Institut za nestala lica imao zakonsku obavezu da to uradi do kraja 2008. godine - naglašava Kojić.

Čengićeva kaže da je u toku provjera i vjerodostojnost podnesenih prijava o nestanku.

- Nakon verifikacije svi koji se nalaze u bazi podataka neće imati status nestalih, jer je među njima određen broj onih koji su živi. Provjerava se baza Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka i ako se utvrdi da je nekome nakon rata izdat dokument, pretpostavljaće se da je živ - istakla je Čengićeva ne želeći da komentariše da li je moguće da ima osoba koje su u ratu promijenile identitet ni navode o drugim propustima.

Podaci o nestalom koje treba da sadrži CEN

- ime

- ime oca

- prezime

- godina rođenja

- godina smrti

- nacionalnost

- status

- okolnosti nestanka

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana