Хиљаде живих на списку несталих

Горан Маунага
Хиљаде живих на списку несталих

Бањалука - Централна евиденција несталих (ЦЕН) још не постоји, јер нису унесене све потребне информације о несталима или су унесене погрешне, упозоравају представници породица несталих и институција из Српске које се баве овом проблематиком.

Они истичу да податке које износе поједини представници Института за нестала лица БиХ треба узети са резервом. Као примјер наводе информације које је дала портпаролка Института за нестала лица Лејла Ченгић наводећи да ЦЕН садржи податке о 3.964 особе које су пријављене као нестале у рату и да је за 911 лица која су се налазила у централној евиденцији утврђено да су живе, јер су им након рата издата идентификациона документа.

Предсједник Удружења породица несталих сарајевско-романијског региона и члан Савјетодавног одбора Института за нестала лица Милан Мандић појашњава да ЦЕН није валидан све док не буде садржавао податке о националној структури, статусу несталог, односно да ли је ријеч о војнику или цивилу и околностима нестанка.

- ЦЕН-а, који је требало да буде успостављен још прије девет година, нема, јер га без свих тих података српски народ никада неће прихватити. Имам податке о више од 2.000 живих људи који су углавном у Скандинавији и од којих су многи промијенили идентитет - тврди Мандић и додаје да нема свих података ни о 7.021 несталој особи за којом се, према подацима у невалидном ЦЕН-у, још трага.

Мандић наглашава да је тражио да му из централне евиденције доставе списак несталих који су пронађени, али да га никада није добио.

- Иако би све требало да буде познато и једноставно, и ту има разних махинација па је уписивано да су Срби у логору "Виктор Бубањ" и Централном затвору у Сарајеву, које је држала Армија РБиХ, умрли природном смрћу иако су умрли након физичког и психичког малтретирања - нагласио је Мандић.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да Бошњаци у Институту за нестала лица БиХ не желе да буде успостављена права централна евиденција због манипулација ради приказивања нетачног броја Бошњака страдалих у Сребреници.

- ЦЕН још није успостављен ни верификован иако је Институт за нестала лица имао законску обавезу да то уради до краја 2008. године - наглашава Којић.

Ченгићева каже да је у току провјера и вјеродостојност поднесених пријава о нестанку.

- Након верификације сви који се налазе у бази података неће имати статус несталих, јер је међу њима одређен број оних који су живи. Провјерава се база Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података и ако се утврди да је некоме након рата издат документ, претпостављаће се да је жив - истакла је Ченгићева не желећи да коментарише да ли је могуће да има особа које су у рату промијениле идентитет ни наводе о другим пропустима.

Подаци о несталом које треба да садржи ЦЕН

- име

- име оца

- презиме

- година рођења

- година смрти

- националност

- статус

- околности нестанка

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана